Angst bij ouderen

Op latere leeftijd lijkt de wereld om u heen steeds complexer te worden. Er is vaker en sneller sprake van achterdocht, maar ook angst komt veel voor bij ouderen. Angst bij ouderen komt op verschillende manieren voor. Bij het ouder worden is er vaak sprake van angst voor dementie, angst om ziek te worden of angst om op straat te vallen. Ook is er vaak sprake van andere angst-symptomen, zoals hartkloppingen, zweten, nervositeit, zweten en benauwdheid. Bij deze symptomen kan het zelfs zijn dat er sprake is van een angststoornis. Deze kenmerken lijken overigens vaak hetzelfde als bij angststoornissen bij jong volwassenen.

Hoe om te gaan met angst bij ouderen?

Tijdens het ouder worden verandert alles in de omgeving. Wellicht krijgt u last van kwalen, bent u minder goed te been of verliest u dierbaren om u heen. Het is zeer goed te begrijpen dat er onbewust angsten ontstaan; angst voor wat misschien komen gaat, voor u of iemand van wie u houdt. Is er iemand in uw omgeving die last heeft van dit soort angsten, dan helpt het vaak goed om aandachtig en begripvol te luisteren en het gesprek ‘open’ te houden.

Het komt vaak voor dat iemand bepaalde situaties uit de weg gaat vanwege angst of spanning. Dit kan de normale manier van leven beperken. Een oplossing is om samen met deze persoon stap voor stap rustig de angst te overwinnen. Neem hiervoor goed de tijd en dwing degene niet om voor zijn of haar gevoel te ver te gaan. Is er sprake van valangst? Lees dan meer over valpreventie.

Angststoornissen bij ouderen

Wanneer er sprake is van de eerdergenoemde symptomen (hartkloppingen, zweten, nervositeit, zweten, benauwdheid etc.) en wanneer iemand onnodig en bovenmatig angstig is, kan er sprake zijn van een angststoornis. Angststoornissen komen vaak voor bij ouderen, zelfs vaker dan een depressie of dementie. Angststoornissen bij ouderen kunnen goed worden behandeld wanneer in kaart is gebracht om welk soort angststoornis het gaat. Uw huisarts kan u hierbij helpen en eventueel zorgen voor een doorverwijzing. Wilt u meer lezen over ouderengeneeskunde, gedragsveranderingen, dementie of gerelateerde onderwerpen? Lees dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen