Reuma

Reuma is niet één ziekte, maar omvat een groot aantal aandoeningen in de pezen, spieren en gewrichten. Eén op de vijf Nederlanders heeft reuma, en niet alleen ouderen maar ook kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Reumatische aandoeningen zorgen voor pijn en stijfheid in de gewrichten. Dit heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Kleine, voor het oog relatief simpele handelingen kunnen veel moeite gaan kosten.

De reumatische aandoeningen kunnen in drie categorieën worden geplaatst:

Ontstekingsreuma

Dit zijn de aandoeningen waarbij ontstekingen onder andere in de gewrichten ontstaan. In Nederland zijn er ongeveer 420.000 mensen met een vorm van ontstekingsreuma.

Artrose

Bij artrose verslechtert het kraakbeen dat ervoor zorgt dat de botten soepel (langs elkaar) bewegen. Ruim een miljoen mensen heeft artrose in één of soms zelfs meerdere gewrichten. Artrose wordt vaak verward met reumatoïde artritis, maar bij artrose is er sprake van slijtage en bij artritis ligt de aard van de klachten  in een ontsteking.

Wekedelenreuma

In deze categorie vallen aandoeningen aan banden, pezen, spieren en het kapsel dat om gewrichten heen zit. Ongeveer 240.000 mensen lijden aan een variant van deze vorm.

Reuma symptomen en oorzaak reuma

Wat de oorzaak is van reuma, wordt nog altijd onderzocht. Omdat de oorzaak nog niet bekend is, is het ook nog niet mogelijk een genezing te bieden. Wel is met behandeling een deel van de klachten te verminderen.

Twijfelt u of u misschien te maken heeft met reuma? De klachten kunnen lastig te herkennen zijn, vooral omdat pijn en stijfheid niet alleen maar symptomen van reuma zijn. Worden uw gewrichten dik en warm, heeft u langdurig pijn en is dat op zijn ergst wanneer u net rust heeft genomen en weer in beweging komt? Dan is er een kans dat er sprake is van reuma. Het is echter verstandig om u te laten onderzoeken door een arts om een diagnose vast te stellen.

Zorg door Zuster Jansen

Omdat reuma veel invloed kan hebben op het dagelijks leven, kan het zijn dat u op sommige momenten wat ondersteuning nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld ‘s nachts zijn, of een gedeelte van de dag. Overal in Nederland biedt Zuster Jansen de zorg die u nodig heeft. Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor een dergelijke zorgvraag? Op onze website vraagt u gemakkelijk informatie aan. Laat ons weten wat u zoekt en wij bepalen met u de best passende oplossing. Ook vindt u op andere ZorgKompas pagina’s informatie over vormen van reuma, waaronder artrose.

  Wilt u meer informatie ontvangen over uw specifieke zorgbehoefte?
  Stel hieronder uw vraag:

  *

  *

  *

  *