Hobby’s voor ouderen

Achter de geraniums zitten, u kent de oude uitdrukking misschien wel. Een uitdrukking die vooral bedoeld wordt om aan te geven dat u te oud zou zijn om nog een actief leven te leiden. Thuis zitten en niets doen is het beeld dat hierbij hoort. Krijgt u ook de kriebels van deze uitdrukking, omdat u juist alles uit het leven haalt dat erin zit? Ontdekt u graag leuke nieuwe hobby’s en gaat u graag op pad met leeftijdsgenoten? Dan geven wij u in dit artikel graag enkele tips. Er zijn tenslotte genoeg hobby’s voor ouderen die beoefend kunnen worden, zelfs als u te maken heeft/krijgt met eventuele beperkingen!

Tuinieren

Tuinieren, één van de hobby’s voor ouderen die het heerlijk vinden om buiten te zijn, maar geen grote afstanden kunnen afleggen. U kunt bloemen planten, onkruid wieden, een moestuin bijhouden of plantenbakken vullen met mooie planten en bloemen. Zelfs als u geen (eigen) tuin heeft, zijn er mogelijkheden om te genieten van alles wat groeit en bloeit. En vindt u het tuinieren zelf niet leuk, maar houdt u wel van bloemen? Dan kunt u bijvoorbeeld aansluiten bij een cursus bloemschikken bij u in de buurt. De bloemstukken die u vervolgens maakt kunnen natuurlijk op tafel, maar zijn ook heel geschikt als cadeau.

Stamboomonderzoek

Niet alleen ouderen, maar ook jongere volwassenen kunnen hier uren mee bezig zijn: het onderzoeken van de eigen stamboom (genealogie). Ga op onderzoek uit en ontdek wat uw voorouders voor werk deden, waar ze vandaan komen en zoek uit welke bijzondere prestaties er in uw familie zijn verricht. Bovendien komt u tijdens stamboomonderzoek vaak in contact met mensen die eenzelfde ‘reis’ aan het maken zijn. Dit kan leuke ervaringen en verhalen opleveren. Een stamboomonderzoek kan grotendeels via internet worden gedaan.

Puzzelen

Puzzelen kan voor veel ouderen een ontspannende hobby zijn. Misschien vindt u het maar duf klinken, maar het voltooien van een puzzel met 1000 stukjes of meer geeft veel mensen toch een gevoel van voldoening. Vindt u het zonde om de puzzel na voltooiing weer af te breken en op te bergen? Plak de stukjes dan vast op dun karton (of dik papier) en lijst het geheel in! Heeft u meteen een mooie afbeelding op de muur.

Koken/bakken

Zowel amateurkoks als ervaren bakkers vinden het in hun vrije tijd vaak leuk om van alles uit te proberen. U kunt recepten vinden in kookboeken, maar ook het internet staat boordevol leuke ideëen. Kook voor uzelf, voor vrienden of familie of voor mensen in uw omgeving die het niet breed hebben: zo kunt u koken of bakken extra bijzonder maken.

Sporten

Sporten is één van de hobby’s voor ouderen die natuurlijk ook gelijk heel gezond is. Sporten kan namelijk allerlei soorten beweging inhouden: van wandelen tot zwemmen, van fietsen tot dansen. U kunt alleen sporten, in groepsverband, ‘s ochtends, ‘s avonds, in het weekend of doordeweeks. U kunt zelfs kiezen of u buiten of binnen wil bewegen. Beweging is niet alleen leuk, maar ook gezond voor het ouder wordende lichaam. U blijft langer vitaal en sterk, en gaat veel gezondheidsrisico’s tegen als u voldoende beweging krijgt.

Zoals u ziet zijn er veel verschillende hobby’s voor ouderen, en kunt u iedere hobby invullen zoals u dat zelf wil. Wilt u meer lezen over ouderen, beweging, voeding en andere gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen