Zorgen voor iemand met dementie: hier moet u aan denken

Mantelzorger zijn houdt voor iedereen iets anders in. Zorgen voor iemand die een ernstige lichamelijke handicap of ziekte heeft, is tenslotte anders dan zorgen voor iemand met dementie. Waar moet u aan denken als u de zorg op u neemt voor iemand die lijdt aan dementie? Wat kunt u beter wel of niet doen, en hoe houdt u de situatie voor uzelf draaglijk? Zuster Jansen vertelt u daar graag meer over.

Hoe om te gaan met dementie in uw omgeving

Wanneer u zorgt voor iemand met dementie, is rust en regelmaat erg belangrijk. Veel demente ouderen hebben toch vaak een eigen belevingswereld, die bovendien continu verandert. Het is essentieel om daarin mee te gaan waar u dat kunt. Door iemand steeds te corrigeren, kunt u onbedoeld verwarring en frustratie bij diegene creëren. Alzheimer Nederland geeft als advies:  voorkom onveilige situaties in huis. Ouderen met dementie kunnen bijvoorbeeld het gas aan laten staan of de deur vergeten dicht te doen.

Gaat u zorgen voor iemand met dementie, zorg er dan voor dat u weet wat dementie inhoudt en wat eventuele gevolgen kunnen zijn. Zo bent u voorbereid op een bepaalde reactie of een situatie. Daarnaast is het van belang dat u steun zoekt, eventueel bij andere mantelzorgers die voor een dementerende zorgen. Het kan helpen om ervaringen uit te wisselen en elkaar advies te geven, zodat het makkelijker wordt om met bepaalde kwesties om te gaan.

Schakel hulp in wanneer dat nodig is

Zorgen voor iemand met dementie is niet makkelijk. Dementerende ouderen kunnen erg onvoorspelbaar reageren als gevolg van hun ziekte, en dat kan zorgen voor emotionele, ingrijpende en zelfs gevaarlijke situaties. Wanneer u het gevoel heeft dat het allemaal te veel wordt, is het belangrijk om te blijven praten en op tijd hulp te zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden als u merkt dat u als mantelzorger overbelast raakt. U kunt bijvoorbeeld overwegen de zorg voor de dementerende te delen, met bijvoorbeeld andere familieleden. Als dit geen optie is, kan ook respijtzorg een mogelijkheid zijn. In dat geval draagt u, tijdelijk of permanent, de zorg over aan een andere partij. Dit kunnen vrijwilligers zijn, maar wanneer dementie een rol speelt is vaak professionele verzorging nodig. In de meeste gevallen wordt dan gekozen voor thuiszorg, die zowel regulier als particulier kan worden ingeschakeld.

Zuster Jansen biedt particuliere thuiszorg, ook aan mensen die lijden aan dementie. Onze zorgverleners weten als geen ander hoe ze met dementerende ouderen en hun familie om moeten gaan. Zij bieden verzorging, verpleging, begeleiding en bovendien ook emotionele ondersteuning. Met onze hulp kunnen zorgvragers gewoon thuis blijven wonen. Vooral voor mensen die lijden aan dementie is dit erg belangrijk. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van onze zorg? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Meer informatie over mantelzorg, ouderen, Alzheimer en ouderengeneeskunde vindt u in onze Leefwijzer.

Onderwerpen