Alzheimer diagnose: hoe wordt deze gesteld?

Het kan over het algemeen lang duren voor de officiële Alzheimer diagnose wordt gesteld. Het is echter ontzettend belangrijk dat de diagnose op tijd kan worden bevestigd, om verschillende redenen. Andere ziektes zijn dan bijvoorbeeld uitgesloten, en er zijn medicijnen beschikbaar die de invloed van Alzheimer kunnen vertragen. Bovendien wordt het voor iemand makkelijker om met de situatie om te gaan, als de diagnose Alzheimer bekend is. U weet ineens wat u allemaal kunt regelen, en u kunt eventueel steun zoeken bij lotgenoten als u daar behoefte aan heeft. In onzekerheid leven brengt vaak een extra dosis stress met zich mee, die u natuurlijk niet kunt gebruiken als u (op welke manier dan ook) ziek bent. Daarom is het goed om de eerste signalen van Alzheimer tijdig te herkennen en de ontwikkeling ervan in de gaten te houden. In de meeste gevallen is dit helaas makkelijker gezegd dan gedaan.

Alzheimer

Het verloop van het onderzoek

Met de eerste verschijnselen van dementie komt u waarschijnlijk bij de huisarts terecht. U geeft aan waar u last van heeft en de huisarts zal direct proberen zoveel mogelijk andere kwesties uit te sluiten. Er zijn tenslotte veel ziektebeelden of problemen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Stress alleen al kan zorgen voor vermoeidheid, vergeetachtigheid en een kort lontje. Bij de huisarts worden waarschijnlijk een bloed- en een urineonderzoek gedaan, om alvast een aantal zaken uit te sluiten.

Als de klachten steeds meer op symptomen van dementie gaan lijken (doordat veel andere kwalen zijn uitgesloten), zal de huisarts ook willen spreken met iemand uit uw directe omgeving. Uw partner bijvoorbeeld. Deze persoon kan helderheid verschaffen over de symptomen en kan wellicht ook beter dan uzelf aangeven hoe lang de verschijnselen zich al openbaren. Aan de hand van alle bekende informatie kan de huisarts beslissen om het nog een poosje aan te kijken en de ontwikkeling te monitoren, maar u kunt ook direct worden doorgestuurd naar een specialist. U krijgt dan neurologisch en neuropsychologisch onderzoek.  Als het nodig is, wordt er ook een MRI-scan gedaan om de dementie diagnose te bevestigen. Met de informatie die door middel van deze onderzoeken wordt vergaard, kan ook de oorzaak van de dementie worden vastgesteld. Zo wordt uiteindelijk duidelijk of u te maken heeft met een diagnose Alzheimer of niet.

Tijdige herkenning

Het is ontzettend belangrijk dat de Alzheimer diagnose (of diagnose van een andere vorm van dementie) op tijd wordt vastgesteld. De klachten die u ervaart, hebben dan tenminste een duidelijke oorzaak en dat betekent dat er een behandelplan kan worden opgezet. U kunt wellicht medicatie krijgen die de effecten vertragen, en u kunt meer leren over het verloop van dementie. Als het nodig is, kunt u na de diagnose belangrijke dingen regelen voor uw toekomst.

Voor uw naasten (en eventuele mantelzorgers) is het van belang dat zij voldoende informatie krijgen over de effecten van dementie, zodat zij er beter mee om kunnen gaan. Zuster Jansen heeft een gratis whitepaper ontwikkeld, waarin antwoord wordt gegeven op een aantal belangrijke, emotionele vragen. Klik hier om de whitepaper te downloaden.

Wilt u meer weten over de ziekte van Alzheimer? Bekijk dan ook eens de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Onderwerpen

error: