Reumaverpleegkundige

Een reumaverpleegkundige is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. De verpleegkundige geeft voorlichting en advies over omgaan met reuma. Voornamelijk vindt u reumaverpleegkundigen (of reumaconsulenten) in het ziekenhuis, maar ze kunnen ook werkzaam zijn in de thuiszorg. Wat zijn werkzaamheden die u kunt verwachten bij een reumaverpleegkundige, en wat is eigenlijk het verschil tussen een reumaverpleegkundige en een reumatoloog? Zuster Jansen legt het voor u uit.

De taken van een reumaverpleegkundige

Een reumaverpleegkundige voert geen medische behandelingen uit, maar staat voor u klaar met advies en instructies. Moet u bijvoorbeeld zelf uw medicatie toedienen, door middel van een injectie? Dan kan de reumaverpleegkundige precies uitleggen hoe dat moet, en waar u eventueel op moet letten. U kunt ook alle vragen die u heeft stellen aan de verpleegkundige, niet alleen over reuma zelf maar ook over belangrijke zaken die kunnen spelen wanneer u reuma heeft. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving, arbeidsongeschiktheid en het regelen van bepaalde hulpmiddelen of aanpassingen. Wanneer u als gevolg van reuma problemen heeft met het huishouden of op uw werk, of wanneer u emotionele klachten heeft gekregen, kunt u terecht bij een reumaverpleegkundige voor advies en begeleiding.

Wat is het verschil met een reumatoloog?

Net als een reumaverpleegkundige, is ook een reumatoloog gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. Het verschil is alleen dat de reumatoloog een medisch specialist is, en dus ook behandelingen uitvoert. De reumatoloog onderzoekt en behandelt mensen met reuma. Daarbij schrijft hij/zij specifiekere medicatie voor dan de huisarts, en kan de reumatoloog ook andere specialisten inschakelen in het proces. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een orthopedisch chirurg of een psycholoog. Ook is het de reumatoloog die u eventueel kan doorverwijzen naar de hulp van de reumaverpleegkundige.

In de Leefwijzer van Zuster Jansen belichten wij ook andere verpleegkundig specialisten. Tevens vindt u hier meer informatie over ouderen, ouderengeneeskunde, dementie en andere onderwerpen.

Onderwerpen

error: