Seksualiteit bij ouderen

Seksualiteit bij ouderen is voor sommige mensen een taboe of een onderwerp dat moeilijk te bespreken is. Seks is echter ook voor mensen op latere leeftijd nog steeds belangrijk, hoewel de zin in seks wel kan afnemen naarmate u ouder wordt. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de hoeveelheid hormonen die minder wordt, maar ook door een ziekte, aandoening of medicijngebruik kan de behoefte aan seks afnemen. Daarnaast hebben veel ouderen te maken met het verliezen van een partner of dierbaren, waarbij rouw- en/of schuldgevoelens oorzaak kunnen zijn van een beperking van de seksualiteit.

Afname seksuele activiteiten

Ouderen zijn vaak minder seksueel actief dan jongeren. Dit komt niet alleen doordat de zin in seks minder wordt bij het ouder worden, het kan ook te maken hebben met andere zaken. Bij vrouwen is het vaak een groot probleem dat ze zich minder aantrekkelijk voelen naarmate ze ouder worden. Bij mannen is vaak de afname van kracht het probleem. Hoe dan ook krijgt u op latere leeftijd lichamelijke problemen, waardoor seksualiteit bij ouderen vaak meer moeite kost. Ook zijn ouderen eerder vermoeid.

Lust verschuift naar intimiteit

Bij het ouder worden wordt intimiteit vaak meer gewaardeerd dan lust. Het seksleven lijkt minder sterk te worden bepaald door lust, opwinding en presteren, maar meer door dicht bij elkaar zijn, gevoelens en intimiteit. Zo wordt er bijvoorbeeld veel waarde gehecht aan elkaar aanraken en strelen en minder waarde aan geslachtsgemeenschap. Ook zijn er minder prikkels nodig om opgewonden te raken wanneer u ouder bent.

Wat verandert er nog meer?

Seksualiteit bij ouderen is niet raar en het grootste gedeelte van de ouderen is zelfs erg tevreden over hun seksleven. Wel verandert er veel op lichamelijk en geestelijk gebied, waardoor het goed is om u goed te laten informeren over het onderwerp seksualiteit bij ouderen. In de brochure op Seksualiteit.nl vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp zodat u weet wat u kunt verwachten en waar u aan toe bent.

Wilt u meer interessante artikelen lezen over belangrijke onderwerpen voor ouderen? Bekijk dan onze Leefwijzer.

Onderwerpen