Woningen voor ouderen en de mogelijkheden

Wanneer u door ouderdom te maken krijgt met bepaalde kwalen, of wanneer u merkt dat u niet geheel zelfstandig meer kunt functioneren in huis, is het belangrijk om te weten wat uw opties zijn. Er zijn verschillende woningen voor ouderen beschikbaar, waarbij u in meer of mindere mate een beroep kunt doen op verzorging en verpleging. In sommige gevallen kunt u ook deelnemen aan georganiseerde activiteiten en uitstapjes voor u en uw leeftijdsgenoten. Wij kunnen het ons echter ook voorstellen dat u zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen en dat u liever op zoek gaat naar alternatieven voor in uw eigen omgeving. In dit artikel zetten we enkele opties voor u op een rij.

Wonen voor ouderen: verzorgingshuis

Wanneer u duidelijk moeite hebt met bepaalde dagelijkse handelingen en u beperkt bent in uw zelfredzaamheid, kunt u ervoor kiezen om in een verzorgingshuis te gaan wonen. U kunt hier terecht als u geen intensieve zorg nodig heeft, maar wel ondersteuning kunt gebruiken. U kunt hier tijdelijk verblijven, maar ook permanent. In een verzorgingshuis is laagcomplexe zorg in principe 24 uur per dag beschikbaar.

Soms is het niet noodzakelijk om letterlijk in een verzorgingshuis te wonen, maar is het wel prettig als u een beroep kunt doen op de faciliteiten en zorg die vanuit het verzorgingshuis geboden wordt. Dan is een aanleunwoning misschien iets voor u. Aanleunwoningen zijn woningen voor ouderen (huurwoningen) op of naast het terrein van een verzorgingshuis of verpleeghuis. De service wordt vanuit het verzorgingshuis aangeboden aan mensen die in de aanleunwoning verblijven.

Verpleeghuis als woonvoorziening voor ouderen

In een verpleeghuis kunt u verblijven wanneer u intensieve, complexe zorg nodig heeft die u bijvoorbeeld in een verzorgingshuis niet kunt ontvangen. In veel gevallen is die verzorging en verpleging 24 uur per dag nodig. Ook opname in een verpleeghuis kan zowel tijdelijk als langdurig zijn.

Woonzorgcentrum/serviceflat

Een woonzorgcentrum, ook wel serviceflat genoemd, is een groep woningen voor ouderen waar zij in alle rust en met privacy kunnen wonen. Deze mensen kunnen de begeleiding en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, maar ze wonen wel zelfstandig. Het gaat dan vaak ook om een complex of groep woningen in een gewone woonwijk. Ook in woonzorgcentra worden vaak activiteiten en uitstapjes georganiseerd, waar u vrijwillig aan kunt deelnemen als u dat leuk lijkt. De meeste woonzorgcentra zijn woonvoorzieningen voor ouderen waar u bovendien gewoon met uw partner en/of huisdier terechtkunt.

Thuis verblijven

Is het uw persoonlijke wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, ondanks eventuele beperkingen? Als u graag in uw eigen omgeving verblijft, bijvoorbeeld omdat u geen woonvoorzieningen voor ouderen hebt gevonden die bij u passen, dan kunt u kiezen voor particuliere thuiszorg. Er staat dan een klein, vast zorgteam voor u klaar. U bepaalt geheel zelf welke zorg u ontvangt en in welke hoeveelheid. U leest op onze website meer over de particuliere thuiszorg die Zuster Jansen overal in Nederland kan bieden.

Meer informatie over ouderen, ouderengeneeskunde, preventie en andere gerelateerde onderwerpen vindt u in de Leefwijzer.

Onderwerpen