Sondevoeding

Wat is sondevoeding? Sondevoeding is als het ware vloeibare voeding. Deze wordt toegediend door middel van een slangetje (dit noemen ze een sonde) dat in de maag of in de darm wordt geplaatst. Sondevoeding bestaat uit alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. Hierbij kunt u onder andere denken aan koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en water. Sondevoeding kan niet alleen worden ingezet om de normale dagelijkse voeding geheel te vervangen, maar het kan ook als aanvulling dienen.

Wanneer sondevoeding?

Wanneer is sondevoeding nodig? Soms, wanneer sprake is van een ziekte, (herstel na) een operatie of wanneer er een bepaalde behandeling heeft plaatsgevonden, kunt u moeite hebben met eten. Soms is dit zo extreem dat eten via de mond en de keel helemaal niet meer gaat. In dat geval zal sonde voeding worden voorgeschreven. Wanneer u niet of niet genoeg kunt eten, loopt u tenslotte het risico dat uw gezondheid en uw weerstand achteruit gaan. Meestal wordt sondevoeding voorgeschreven door een arts of diëtist.

Natuurlijk zijn er diverse soorten sonde voeding. Dit is vanzelfsprekend, omdat iedereen eigen behoeftes heeft als het op voeding aankomt. Bij de ene persoon zijn meer eiwitten nodig, terwijl de ander weer meer calorieën nodig heeft. Als sondevoeding nodig is, kan uw arts vertellen welke voedingsstoffen in uw geval het hardst nodig zijn.

Sondevoeding thuis

Sondevoeding klinkt misschien als iets wat alleen kan worden voorgeschreven wanneer u in het ziekenhuis verblijft, maar niets is minder waar. Sondevoeding thuis is tegenwoordig heel goed te doen. Het is bij sondevoeding thuis alleen belangrijk dat u de juiste middelen heeft en begrijpt hoe u ermee om moet gaan. Hygiënemaatregelen zijn hierbij erg belangrijk, maar het is bijvoorbeeld ook essentieel dat u weet wat u moet doen als de sonde verstopt raakt, en dat u weet welke voedingsmiddelen niet via een sonde mogen worden toegediend en waarom niet. Meer informatie over het thuis toepassen van sondevoeding, leest u onder andere op de website www.sondevoedingthuis.nl. Ook worden hier de verschillende voedingssondes uitgebreid besproken.

Maakt u gebruik van particuliere thuiszorg door Zuster Jansen? Dan kunnen onze zorgverleners u optimaal helpen bij het gebruiken van de diverse soorten voedingssondes. In de Leefwijzer vindt u meer informatie over voeding voor ouderen en voeding bij specifieke gezondheidssituaties.

Onderwerpen