Preventieve onderzoeken, worden deze vergoed?

Preventief onderzoek is soms nodig, omdat u bijvoorbeeld een bepaalde leeftijd bereikt of omdat er in uw familie sprake is van een ziekte die door erfelijkheid kan worden doorgegeven. Voorbeelden van preventieve onderzoeken zijn preventief borstonderzoek (een mammografie) om borstkanker op te sporen, een uitstrijkje om baarmoederhalskanker vast te stellen of de preventieve griepprik voor mensen die bij een risicogroep horen. Maar worden dit soort onderzoeken eigenlijk vergoed door uw basisverzekering? En wat betekent dit voor de kosten? Wij leggen u daar graag iets meer over uit in dit artikel.

De kosten van preventief onderzoek

Wanneer u door middel van een bevolkingsonderzoek wordt uitgenodigd voor een preventief onderzoek, is de kans dat u weinig tot geen kosten kwijt bent zeer groot. Dit kan overigens wel afhangen van de arts die het onderzoek uitvoert (huisarts of gespecialiseerde arts), de locatie waar u het onderzoek laat doen of de gemeente waarin u woont. Soms wordt het onderzoek vanuit het budget voor het bevolkingsonderzoek vergoed, maar het kan ook zijn dat u te maken krijgt met een vergoeding uit het basispakket, waardoor er sprake is van uw eigen risico.

Mogelijk beroep op eigen risico

Wanneer preventieve onderzoeken (om welke reden dan ook) vergoed moeten worden vanuit de basisverzekering, kan het goed zijn dat u een beroep moet doen op uw eigen risico. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er vervolgonderzoek plaatsvindt, of wanneer het onderzoek wordt uitgevoerd door een specialistische arts in plaats van uw huisarts. Wanneer u het standaard eigen risico hebt, is de bovengrens uiteraard sneller bereikt dan wanneer u nog een vrijwillig eigen risico hebt toegevoegd. Natuurlijk is van tevoren niet altijd in te schatten welke zorg (en de hoeveelheid daarvan) u nodig gaat hebben, maar het is verstandig om met alle mogelijkheden rekening te houden wanneer u uw polis voor het komende jaar samenstelt.

Wilt u meer lezen over preventie, ouderen, ouderengeneeskunde en andere relevante onderwerpen? Bekijk dan ook de overige artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen