Wanneer opname bij dementie?

Iemand met dementie heeft steeds meer zorg nodig naarmate de ziekte vordert. In het begin kan die zorg gewoon thuis plaatsvinden en is er weinig echt medische hulp nodig, maar na een tijd kan de situatie sterk zijn veranderd. Ook het bieden van de verzorging wordt zwaarder en er kan een moment komen waarop iemand met dementie niet langer alleen gelaten kan worden. Dan is de vraag: wanneer opname bij dementie? Wanneer kiest iemand ervoor om naar een zorginstelling te verhuizen, of wanneer is het tijd voor de familie om dit te realiseren als iemand dit zelf niet kan beslissen? Dat bespreken we in dit artikel.

Opname in een verpleeghuis

Het is niet alleen voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor de familie erg moeilijk en ingrijpend als er een opname in een verpleeghuis nodig is. Er zijn bovendien vaak wachtlijsten, aanvraagprocedures en voorwaarden aan verbonden. Daarom is het verstandig om u goed in te lezen als iemand in uw omgeving aan dementie lijdt, of als u er zelf mee te maken heeft. Een opname moet niet alleen praktisch gezien, maar ook op emotioneel gebied goed worden voorbereid omdat het veel veranderingen met zich meebrengt.

Heeft uw partner de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie, en vraagt u zich af of u gewoon samen kunt blijven? In de meeste gevallen is het niet mogelijk om ‘mee’ te gaan als een partner met dementie opgenomen wordt in een verpleeghuis. Dit maakt voor veel mensen de keuze extra moeilijk, maar soms kan de dementerende persoon echt niet langer functioneren in de eigen omgeving en dan moet er vaak een ingrijpende beslissing worden gemaakt.

Kleinschalige zorg

De overgang van de eigen omgeving naar een verpleeghuis is erg groot. Verpleeghuizen zijn vaak grootschalige instellingen met veel personeel en een vast dagritme: dit voelt in de meeste gevallen natuurlijk heel anders aan dan het leven thuis. Bent u op zoek naar een andere oplossing? Dan kunt u ook kiezen voor kleinschalige zorg. Dit is zorg die plaatsvindt in een huiselijke en herkenbare omgeving. De grootte van de groep dementerende mensen is beperkt en dit geldt ook voor het personeel. De medewerkers sluiten zich zoveel mogelijk aan bij het leven van de bewoners en zijn onderdeel van het huishouden.

Particuliere thuiszorg als alternatief

Als u in uw situatie écht op zoek bent naar een alternatief voor verblijf in een zorginstelling, hoe grootschalig of kleinschalig ook, dan kunt u ook de mogelijkheden van particuliere thuiszorg onderzoeken. Zuster Jansen biedt verzorging en verpleging bij de ziekte van Alzheimer, die 24 uur per dag kan worden ingezet als dat nodig is. Er is dan altijd iemand aanwezig om u in de gaten te houden, te verzorgen en gezelschap te bieden. Op deze manier kan verblijf in een zorginstelling zo lang mogelijk worden uitgesteld of zelfs voorkomen, en kunt u langer bij uw partner blijven. Familie en vrienden kunnen op visite komen en hoeven zich niet bezig te houden met een zorgtaak, maar kunnen zich gewoon op u concentreren. Voor mensen die vaak in contact zijn met iemand die lijdt aan dementie, heeft Zuster Jansen een gratis whitepaper ontwikkeld. In deze whitepaper worden verschillende belangrijke vragen beantwoord, bijvoorbeeld over het omgaan met karakterveranderingen of vergeetachtigheid.

Wilt u meer weten over onze zorg? Lees er dan verder over op onze website. Wanneer opname bij dementie? Het antwoord daarop kan namelijk ook ‘nooit’ zijn.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Onderwerpen