Yoga voor ouderen

Yoga is een hindoeïstische filosofie die draait om het beheersen van de geest, het lichaam en het gevoel. Wanneer mensen in de westerse wereld het hebben over yoga, hebben zij het vaak over hatha-yoga: een systeem van oefeningen. Deze vorm van yoga draait om rust en balans: door middel van allerlei oefeningen is het voor veel mensen mogelijk om een ‘pauze’ te nemen van het dagelijkse, soms hectische leven. Men gaat bewuster nadenken en door de meditatie(-achtige) oefeningen wordt het voor velen makkelijker om bepaalde stress los te laten. Daarnaast kan yoga heel goed zijn voor het soepel houden van spieren en gewrichten. Yoga is niet leeftijdsgebonden, iedereen kan er dus mee aan de slag gaan als het ze aanspreekt. Ook yoga voor ouderen wordt steeds vaker speciaal georganiseerd, waardoor u met leeftijdsgenoten kunt genieten van deze vorm van beweging.

Goed voor lichaam en geest

U bent nooit te laat als het gaat om beginnen met yoga. Wat yoga ouderen te bieden heeft, leggen we u graag uit. Niet alleen houdt u uw spieren en gewrichten soepel, er zijn ook nog andere voordelen:

  • U zult beter en dieper gaan ademhalen. Veel ouderen hebben last van een korte ademhaling. Bij yoga leert u uw ademhaling in de buik plaats te laten vinden, wat zorgt voor optimaal gebruik van uw longcapaciteit. Doordat er meer zuurstof in uw bloed komt, voelt u zich energieker.
  • Yoga zorgt voor ontspanning. Onrust, stress en spanningen zult u door yoga makkelijker kunnen verminderen. Dit geldt ook voor lichamelijke spanningen.
  • Door yoga voor ouderen te beoefenen, werkt u aan uw vermogen om u te kunnen concentreren. Uiteindelijk zult u beter in staat zijn om u op een bepaald gevoel of een bepaald punt te concentreren, en afleiding te negeren.
  • Uw bloedsomloop wordt gestimuleerd door de yoga oefeningen. Dit levert een positieve bijdrage aan het voorkomen of bestrijden van hartklachten, een hoge bloeddruk of problemen met de ademhaling.

Yoga ouderen goed voor geheugen

Een kleinschalig onderzoek dat in Amerika werd opgezet, toonde aan dat yoga en meditatie ook kan bijdragen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Yoga kan van positieve invloed zijn op de behandeling van milde geheugenproblemen (Mild Cognitive Impairment, MCI). Het komt bij mensen met MCI 2,5 keer vaker voor dat zij de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie ontwikkelen. Standaard geheugentraining, die werd toegepast om deze geheugenproblemen tegen te gaan, werkte goed maar yoga gaf meer voordelen omdat de oefeningen ook invloed hadden op de stemming, angst en ‘coping-vaardigheden’ van iemand. Omdat dit nog maar een kleinschalig onderzoek was, is er meer gedegen wetenschappelijk onderzoek nodig om deze resultaten verder te kunnen ondersteunen.

Wilt u meer weten over yoga voor ouderen, neem dan eens contact op met een sportschool in de buurt of vraag uw huisarts om relevante adressen. Wilt u meer weten over verantwoorde beweging voor ouderen? Bekijk dan ook eens de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen