Verschijnselen dementie

De verschijnselen van dementie zijn niet makkelijk te herkennen. Zeker niet de eerste verschijnselen van dementie, omdat die sterk kunnen lijken op problemen die door iets heel anders worden veroorzaakt. Iedereen kan tenslotte vergeetachtig zijn of worden, zich onrustig voelen of spullen kwijtraken. Wanneer deze klachten echter aanhouden en verergeren, is het belangrijk om verder onderzoek te doen. Als u echt te maken heeft met een vorm van dementie, kan dit tenslotte uw leven (en dat van de mensen om u heen) ingrijpend veranderen. In dit artikel zetten we mogelijke verschijnselen van dementie voor u op een rij, zodat het makkelijker kan zijn om de ziekte bij uzelf of bij iemand in uw directe omgeving te herkennen.

Wat zijn de eerste verschijnselen van dementie?

Er zijn verschillende verschijnselen van dementie waar u een patroon in zou kunnen ontdekken, als ze langer aanhouden en eventueel ook erger worden. Stichting Alzheimer Nederland noemt onder andere de volgende klachten:

  • spullen kwijtraken
  • verwardheid als het gaat om tijd en plaats
  • vergeetachtigheid
  • veranderingen in gedrag
  • problemen met het zicht
  • terugtrekken uit sociaal leven
  • gevoel van onrust
  • problemen met ‘gewone’ dagelijkse handelingen
  • beoordelingsvermogen wordt slechter
  • taalproblemen

Voor familieleden en mantelzorgers kan het moeilijk zijn om met deze veranderingen om te gaan. Wilt u weten hoe u het beste kunt reageren op bepaalde situaties, als uw naaste dementie heeft? Download dan onze gratis whitepaper, waarin antwoord wordt gegeven op een aantal belangrijke vragen.

Grillig verloop

Bovengenoemde verschijnselen van dementie komen het meest voor, in meer of mindere mate natuurlijk. Waar dementie (en met name de ziekte van Alzheimer) echter om bekendstaat, is het grillige verloop ervan. De één vertoont weinig symptomen en leeft relatief lang door met een vorm van dementie, terwijl de ander heel snel afhankelijk wordt van (thuis)zorg en andere maatregelen. Juist omdat van tevoren niet is in te schatten hoe het verloop voor een specifieke persoon zal zijn, is het belangrijk dat er een tijdige dementie diagnose wordt gesteld, zodat men het juiste behandelplan in kan zetten.

Denkt u dat u mogelijk met een vorm van dementie te maken heeft, of geldt dit voor iemand in uw directe omgeving? Dan is een gesprek met de huisarts een goede eerste stap. Wanneer u al last heeft van de verschijnselen van dementie en u merkt dat u (thuis)zorg nodig heeft, dan kunt u te allen tijde een beroep doen op de uitgebreide zorg- en dienstverlening van Zuster Jansen.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Onderwerpen