Aanvullende verzekering ouderen

Wanneer u ouder wordt, bent u kwetsbaarder en stelt u vaak andere eisen aan de zorg die u ontvangt. Logisch dat u een goede dekking belangrijk vindt. Daarom kiezen veel 50-plussers naast de verplichte basisverzekering voor een aanvullende verzekering, zodat ze meer zekerheid hebben over de vergoeding van zorg. Een aanvullende verzekering voor ouderen kunt u vaak zelf samenstellen met bijvoorbeeld vergoedingen voor mondzorg voor ouderen, medicijnen, brillen / lenzen, gehoorapparaten of kunstgebitten. Maar wat is een aanvullende verzekering voor ouderen eigenlijk?

Wat is een basis en aanvullende verzekering?

In Nederland is iedere inwoner verplicht om een basisverzekering te hebben, die de medisch noodzakelijke zorg dekt. Wat precies wordt gedekt vanuit de basisverzekering wordt ieder jaar vastgelegd door de overheid. Het basispakket van 2016 dekt onder andere: geneeskundige zorg, ziekenhuisverblijf, geneesmiddelen, ziekenvervoer, paramedische zorg, hulpmiddelen (beperkt) en spoedeisende hulp. Ieder jaar kunt u zelf uw zorgverzekeraar kiezen, en deze is verplicht om u te accepteren. Dit is bij een aanvullende verzekering anders, waarbij zorgkosten worden gedekt die niet zijn opgenomen in het basispakket. U bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten, en zorgverzekeraars zijn ook niet verplicht om u te accepteren wanneer u zich aanmeldt. Maar wat als u veel zorg nodig heeft?

Ik heb veel zorg nodig: welke verzekering is het best?

Wanneer u verwacht veel zorg nodig te hebben is het verstandig om te kiezen voor een aanvullende verzekering. U kunt deze samenstellen op basis van de specifieke vergoedingen die voor u interessant zijn (zoals een vergoeding voor medicijnen, fysiotherapie etc), maar u kunt ook kiezen voor een samengesteld seniorenpakket.

U kunt diverse zorgverzekeringen vergelijken op basis van de onderdelen die ze dekken. Wanneer u veel zorg nodig heeft, kan het zijn dat u een medische acceptatie moet doorstaan. Hierbij vult u een aantal vragen in, en op basis hiervan beoordeelt de zorgverzekeraar of u wordt geaccepteerd voor de aanvullende verzekering voor ouderen. Wanneer u niet wordt geaccepteerd, zal er een alternatieve zorgverlening worden aangeboden met een lagere vergoeding.

 

Onderwerpen