Vergroot de veiligheid in huis met deze hulpmiddelen

Om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, is het belangrijk dat de omgeving thuis voor u comfortabel en veilig is. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw (pijn)klachten zijn er een aantal hulpmiddelen die u daarbij kunt inzetten. Comfortabel slapen, pijnloos door het huis manoeuvreren en soepel opstaan is beter mogelijk als u de hulp krijgt die nodig is. In dit artikel zetten we een aantal hulpmiddelen op een rij die speciaal bedoeld zijn voor prettiger en veiliger wonen.

Traplift

Veel ouderen kiezen ervoor om naar een woning zonder bovenverdieping te verhuizen. Als dit niet mogelijk is, kunt u echter prima blijven wonen in een huis met trap(pen). Er zijn dan namelijk hulpmiddelen zoals een traplift, waarmee u moeiteloos naar boven komt zonder dat u uw lichaam overbelast. U kunt trapliften niet alleen kopen, maar bijvoorbeeld ook huren of leasen. Dit is een prettige oplossing voor mensen die een tijdelijke beperking hebben. Er zijn verschillende soorten trapliften. Voor grotere gebouwen met meer ruimte kunt u kiezen voor een traplift waarbij u met uw rolstoel of scootmobiel naar boven kunt, maar in huis wordt er vaker gebruikgemaakt van een traplift met stoel. Dit is een relatief kleine traplift waarbij u zittend op een stoeltje langs de trapleuning naar boven gaat.

Trapliften zijn over het algemeen erg prijzig, maar de kans is groot dat deze (deels) vergoed wordt vanuit de Wmo of de Wlz.

Sta-op-stoel

Gaan zitten en weer opstaan lijkt voor een buitenstaander misschien vanzelfsprekend, maar voor iemand met pijnklachten kan dit veel frustratie opleveren. Een sta-op-stoel is dan een comfortabele oplossing. Deze stoelen kantelen schuin omhoog of omlaag, waardoor u eenvoudig zelfstandig uit uw stoel komt. Sta-op-stoelen werken elektrisch of door middel van een gasveer. U krijgt óf een afstandsbediening, of u maakt gebruik van bediening in de armleuning van uw stoel. Naast gewone sta-op-stoelen zijn er ook varianten met massagefunctie voor extra comfort. Over het algemeen worden deze stoelen niet vergoed, maar als u ernstige rugafwijkingen of balansproblemen heeft, komt u mogelijk toch in aanmerking voor een vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Bedgalg

Een bedgalg, ook wel papegaai of bedheffer genoemd, gebruikt u om van positie te veranderen wanneer u op bed ligt of zit. Er zijn vrijstaande bedgalgen, maar ook varianten die u vast kunt laten maken aan de muur of aan het plafond. De bedgalg kan ook worden ingezet als hulp bij het opstaan.

Kiest u voor een vrijstaande bedgalg, dan wordt de bedgalg achter uw bed of stoel geplaatst. De voet van de standaard kan verschillende vormen hebben: een H, V of U vorm. Het handvat is in hoogte verstelbaar en u kunt kiezen uit een vaste of een verrijdbare versie van de bedgalg.

Bij een bedgalg aan uw muur of plafond, wordt de stang/zwenkarm op de juiste plek bevestigd. U kunt deze stang vergrendelen of wegklappen.

Houd bij het kiezen en gebruiken van een bedgalg rekening met het maximaal belastbare gewicht en de montagevoorschriften. In de meeste gevallen wordt een bedgalg (gedeeltelijk) vergoed. U kunt dit hulpmiddel maximaal zes maanden lenen.

Meer weten over hulpmiddelen?

In de Leefwijzer van Zuster Jansen vertellen we u graag meer over het gebruik van verschillende hulpmiddelen en de eventuele vergoeding ervan. Andere interessante hulpmiddelen die uw dagelijkse leven veiliger en gemakkelijker maken zijn bijvoorbeeld bedbeugels, bedtafels, deuropeners, speciale handgrepen, pootverhogers, rugkussens en nog veel meer. Voor een volledig overzicht en een beeld van de vergoedingen kunt u kijken op de website van de Hulpmiddelenwijzer.

Onderwerpen