Ouderengeneeskunde in het ziekenhuis

Ouderengeneeskunde is een ander woord voor geriatrie. Een arts gespecialiseerd in ouderengeneeskunde, een geriater, weet alles van de gezondheid van ouderen en helpt mensen op latere leeftijd die te maken hebben met meerdere aandoeningen. Dit kunnen aandoeningen zijn op sociaal, psychologisch of lichamelijk gebied. Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld continentieproblemen, delier, geheugenproblematiek, het gebruik van veel medicatie, functionele achteruitgang en mobiliteitsproblemen. Een arts met ouderengeneeskunde als specialisatie kijkt niet alleen naar deze aandoeningen, maar juist ook naar de gevolgen ervan voor het dagelijks leven van de oudere. Hoe kan men met deze beperkingen nog zoveel mogelijk uit het leven halen? Met deze vraag in het achterhoofd zal de geriater proberen zo doeltreffend mogelijk tot een oplossing te komen.

Oorzaak ligt niet altijd bij ouderdom

Veel van de problemen waar ouderen het ziekenhuis mee binnenkomen, worden onterecht geweten aan ouderdom. Jammer, want in veel gevallen betreft het een kwestie waar iets aan gedaan kan worden. De geriater is gespecialiseerd in het ontdekken en onderscheiden van diverse problemen. Zeker wanneer psychische problemen gepaard gaan met lichamelijke kwesties (omdat het ene probleem het andere versterkt of veroorzaakt) is het essentieel dat iemand met de juiste instelling op zoek gaat naar de onderliggende oorzaak van de aandoeningen. Zo kan direct een passend behandelplan worden opgesteld. In de geriatrie is vaak sprake van een nauwe samenwerking tussen diverse disciplines, zodat de problemen snel en doeltreffend kunnen worden opgespoord en behandeld.

Behoefte aan zorg bij u thuis?

Het kan natuurlijk zijn dat u met diverse geriatrische aandoeningen te maken krijgt. Opname in een zorginstelling hoeft niet altijd nodig te zijn, maar u kunt wel behoefte krijgen aan extra ondersteuning of zorg. Wanneer dit bij u het geval is, kunt u altijd een beroep doen op de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. Wij zijn gespecialiseerd in de zorg voor ouderen en kunnen onze hulp op diverse manieren aanbieden. Zo is het mogelijk om ons voor 24 uur per dag in te schakelen, maar kunnen we ook alleen ‘s nachts of juist alleen overdag de ondersteuning bieden die u nodig heeft. Omdat het gaat om particuliere thuiszorg, houdt u zelf altijd de controle over de soort en hoeveelheid zorg die u ontvangt. Meer over onze zorg op maat leest u op de website.

In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u tevens meer informatie over ouderen, ouderengeneeskunde, preventie en andere gerelateerde onderwerpen.

Onderwerpen