Ouderenzorg in breedste zin van het woord

Ouderenzorg is natuurlijk een vrij brede term, die verschillende vormen van ondersteuning aan ouderen kan inhouden. Er is bijvoorbeeld medische ouderenzorg, ook wel geriatrie genoemd of ouderengeneeskunde, maar er is ook ouderen zorg in de vorm van laagcomplexe verzorging of begeleiding. Ouderenzorg is steeds vaker de verantwoordelijkheid van gemeenten en zorgverzekeraars, die moeten waarborgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dit betekent dat de lijnen tussen zorgaanbieders en zorgvragers kort moeten zijn, en dat er alles aan gedaan moet worden om ouderen de hulpmiddelen te geven die nodig zijn om zelfstandig te blijven.

Zorg voor ouderen: waar ontvangt u die?

Wanneer u merkt dat het ouder worden u belemmert, of wanneer u te maken hebt gekregen met bijvoorbeeld een ziekte of een handicap, kan het zijn dat er specialistische zorg nodig is. In het ziekenhuis komt u veelal terecht op de afdeling geriatrie, waar verschillende disciplines samenwerken om de diverse problemen die ze vaak terugzien bij ouderen, te genezen en te voorkomen. De specialisten die hier werkzaam zijn, weten wat ze kunnen verwachten en weten ook alles over mogelijke oorzaken en gevolgen. Zo kan ‘erger’ worden voorkomen en is er tijdig een passend behandelplan te vinden.

Zorg voor ouderen kan, zoals eerder gezegd, ook laagcomplex zijn. Wanneer medische behandelingen niet per se noodzakelijk zijn, of maar af en toe, kunt u voor verzorging en/of verpleging ook terecht in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Wanneer u nog heel goed zelfstandig functioneert, is het bovendien mogelijk om in een aanleunwoning of woonzorgcentrum te gaan wonen. Op deze manier woont u zelfstandig, maar heeft u alle zorg en faciliteiten om u heen waar u altijd een beroep op kunt doen.

Ook bij u thuis

Wilt u verblijf in een zorginstelling zo lang mogelijk uitstellen, terwijl u toch een vorm van ouderenzorg nodig heeft? Dan kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor particuliere thuiszorg, zoals die van Zuster Jansen. Wij bieden zorg op maat voor iedereen die graag thuis wil blijven wonen. U kunt onder andere kiezen voor nachtzorg, 12-uurs zorg, 24-uurs zorg, zorg bij de ziekte van Alzheimer of palliatieve zorg. Omdat het hier gaat om particuliere thuiszorg, houdt u zelf altijd de controle over de hulp die u ontvangt. Meer over onze uitgebreide zorg- en dienstverlening leest u op de website.

Wilt u meer lezen over ouderengeneeskunde? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen