Zwemmen voor ouderen

Beweging is voor ouderen zeer belangrijk. Wel moet daarbij rekening worden gehouden met eventuele lichamelijke beperkingen of kwalen, en dat betekent dat niet alle soorten beweging of sporten een optie zijn. Sommige sporten zijn te belastend voor bepaalde lichaamsdelen en daarom is het belangrijk om met uw arts te overleggen wat u het beste kunt doen. Wij wijzen u intussen graag op één van de mogelijkheden: zwemmen voor ouderen. In veel zwembaden is speciaal een tijd en een bad gereserveerd voor ouderen, zodat zij op een verantwoorde en prettige manier aan hun conditie kunnen werken en kunnen genieten van de rust en het water. Niet alleen kunt u baantjes trekken, ook is er vaak een watergymnastiek programma waar u aan kunt deelnemen. U bepaalt dus geheel zelf hoe u deze sportieve momenten invult.

Hoe zwemmen ouderen kan helpen

We vertellen graag iets meer over hoe zwemmen ouderen positief kan beïnvloeden. Zwemmen is voor veel mensen prettig, omdat ze een soort gewichtloosheid ervaren en daardoor soepeler bewegen dan normaal. We zien dit terug bij mensen met een lichamelijke handicap, maar ook bij stijve spieren, spanningen of andere pijn kan zwemmen ontzettend fijn zijn. Bij zwemmen voor ouderen is vaak iemand aanwezig die u om advies zou kunnen vragen. Bovendien weet deze persoon (vaak een badmeester) precies welke bewegingen voor minder belasting kunnen zorgen. U zult zich altijd veilig en vertrouwd voelen in het water! In sommige gevallen hoeft u niet eens te kunnen zwemmen, en heeft u volop de mogelijkheid om in warm en ondiep water uw spieren op een verantwoorde manier aan het werk te zetten.

Aquarobics: watergymnastiek

Misschien heeft u al wel eens meegedaan aan aquarobics, ook wel watergymnastiek genoemd. Aquarobics is de ‘water’ variant van aerobics. Er wordt gesport en bewogen, vaak op muziek, en de bewegingen zijn goed afgestemd op de werking van het water om u heen. Met aquarobics brengt u uw hele lichaam in beweging, waardoor uw conditie op peil blijft en u stijve spieren losser kunt maken. Voor veel mensen is dit soort beweging extra prettig, omdat het water verkoelend en verfrissend werkt en u geen last heeft van de zwaartekracht. Wilt u meer informatie over zwemmen voor ouderen? Bekijk dan eens de website van uw lokale zwembad of informeer telefonisch naar de mogelijkheden. De meeste zwembaden hebben wel iets georganiseerd voor ouderen, vaak is dat een vast moment dat wekelijks terugkomt. Meer over beweging voor ouderen en andere gerelateerde onderwerpen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen