Hulpmiddelen bij eten en drinken

Er kunnen allerlei omstandigheden zijn die als gevolg hebben dat u moeite heeft met eten en drinken. Na een beroerte kunt u bijvoorbeeld problemen krijgen met coördinatie, of kan er sprake zijn van gedeeltelijke verlamming. Het vastpakken van bestek of een beker kan moeilijk worden. Om u hierbij zo goed mogelijk te helpen, zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Soms gaat het om een aangepaste beker of aangepast bestek, soms is het een product dat speciaal voor dit soort situaties is gemaakt. In dit artikel geven we een impressie van de mogelijkheden. De producten die we bespreken zijn gebaseerd op het overzicht van de Hulpmiddelenwijzer.

Aangepast bestek

Aangepast bestek bestaat in allerlei soorten. Er is bestek met een ander handvat, dikker bestek, voorgevormd en nog veel meer. Vooral voor mensen met een beperkte handfunctie kan ander bestek een heel verschil maken. Bij aandoeningen als Parkinson en artrose is het zelfs zo dat er speciaal bestek voor gemaakt is. Houd bij aangepast bestek rekening met het feit dat niet alles geschikt is voor de vaatwasser, en dat u het op de juiste manier gebruikt. Voor een groot aantal instructiefilmpjes, ook met betrekking tot aangepast bestek, kunt u terecht op www.goedgebruik.nl. Kijk onder kleine hulpmiddelen voor uitleg over het gebruik van bepaalde soorten bestek. Aangepast bestek wordt over het algemeen niet vergoed, u zult dit dus zelf moeten bekostigen.

Warmwaterbord

Een warmwaterbord zorgt ervoor dat uw eten warm blijft. Dit is natuurlijk niet alleen een uitkomst voor mensen met een (tijdelijke) beperking, het kan ook handig zijn bij de zorg voor kleine kinderen. Een warmwaterbord gebruikt u wanneer het eten langer duurt dan normaal. Dit is vaak het geval bij mensen die maar één hand kunnen gebruiken, die weinig kracht hebben of mensen die bewegingen maken waar ze geen controle over hebben. Het bord beschikt over een reservoir dat u vult met warm water. Daar komt uw eten bovenop te liggen, zodat het warm blijft. Warmwaterborden kunnen voorzien zijn van handige toevoegingen, zoals een verhoogde rand, zuignappen, een bepaalde kleur (rood wekt vaak eetlust op bij mensen met dementie) of een handige vakverdeling.

Aangepaste beker

Een aangepaste beker kan ervoor zorgen dat u langer zelfstandig kunt blijven drinken. Er zijn allerlei aanpassingen mogelijk. Enkele voorbeelden:

  • Handvaten, die het vasthouden van de beker vereenvoudigen;
  • Slokregulatoren, zodat u gemakkelijker doseert;
  • Een neusuitsparing, zodat u uw hoofd niet volledig hoeft te kantelen bij het drinken;
  • Een drinktuit op de beker, zodat er minder/geen sprake is van lekken of morsen.

Hulpmiddelen als aangepaste bekers worden niet vergoed, maar het is wel mogelijk dat u korting krijgt via uw zorgverzekeraar.

Hoe bepaalt u welk hulpmiddel u nodig heeft?

Beschrijf het probleem dat u ervaart zo nauwkeurig mogelijk. Wanneer heeft u er last van, en hoe vaak komt het voor? Gaat het om een tijdelijke kwestie, of verwacht u geen verbetering? Bekijk dan wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn. Heeft u misschien training nodig, of begeleiding van een professional? Daarnaast kunt u natuurlijk een hulpmiddel gebruiken ter ondersteuning. Bij het kiezen van een hulpmiddel kijkt u in eerste instantie naar uw probleem, en naar de mate waarin het probleem ‘opgelost’ wordt als u voor dit hulpmiddel kiest. Houd daarnaast ook rekening met uw omgeving (mogelijkheden binnen uw woning). Heeft u bepaald welk hulpmiddel u nodig heeft, kies dan een professionele leverancier die ook service biedt. Overweeg tenslotte een verzekering voor het product dat u aanschaft, zeker als het om een groter, kostbaarder en moeilijk te vervangen hulpmiddel gaat.

In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u meer informatie over hulpmiddelen, de vergoeding ervan en de diverse soorten middelen die er zijn.

 

Onderwerpen