Mantelzorg en werk combineren

Voor mantelzorgers is de combinatie tussen het verzorgen en het eigen werk soms erg lastig. Zeker wanneer u fulltime werkt, en de zorgvrager eigenlijk ook fulltime verzorging nodig heeft. Wie hier niet op voorbereid is, is natuurlijk direct door de beschikbare doorbetaalde vrije dagen heen. Maar wist u dat er verschillende verlofregelingen zijn voor mensen die regelmatig of langdurig voor een ander zorgen? Deze regelingen zijn bovendien in 2015 uitgebreid: eerder was het zo dat u alleen gebruik kon maken van deze regelingen als u zorgde voor een ziek kind, een zieke partner of een zieke ouder. Tegenwoordig kan het ook gaan om een huisgenoot, tweedegraads familielid of een vriend/vriendin. Mantelzorg en werk kan steeds beter worden gecombineerd omdat er diverse soorten verlof zijn waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken:

Calamiteitenverlof

Hiervan is sprake als u door plotselinge problemen in uw privéleven direct vrij moet nemen. De duur van dit verlof kan variëren van een paar uur tot een aantal dagen. De werkgever betaalt het salaris tijdens dit verlof gewoon door.

Zorgverlof (langdurend of kortdurend)

U heeft recht op een maximaal aantal uren zorgverlof per 12 maanden. Zorgverlof is in principe voor iedereen in de directe omgeving mogelijk: (groot)ouders, kinderen, broers, zussen, huisgenoten, bekenden etc. Bij kortdurend zorgverlof krijgt u als werknemer minstens 70 procent van het salaris, bij langdurend verlof heeft u officieel geen recht op salaris.

Wanneer u wil weten wat er bij uw werkgever geregeld is, kunt u het beste een gesprek aangaan omtrent dit onderwerp. U kunt daarin aangeven wat uw situatie is en vragen naar de mogelijkheden die eventueel benut kunnen worden.

Mantelzorg en werk: het is niet altijd een makkelijke combinatie en vaak is er buiten het werk om ook behoefte aan extra steun en aanvullende regelingen. In een ander artikel van de Leefwijzer bespraken we de tegemoetkomingen voor mantelzorgers als het gaat financiële bijdragen. We zullen hier de regelingen uit dat artikel nogmaals voor u op een rij zetten:

  • Mantelzorgwaardering: iedere gemeente heeft een eigen manier om mantelzorgers hun waardering te tonen. Vaak gaat het om een vergoeding, korting of andere regeling die door de zorgvrager kan worden aangevraagd.
  • Persoonsgebonden budget: wanneer iemand een indicatie heeft en een pgb ontvangt, kan de mantelzorger eventueel betaald worden met dit budget.
  • Belastingaftrek zorgkosten: wanneer u iemand verzorgt binnen het eigen gezin, kan het zijn dat u bepaalde zorgkosten van de belasting af kunt trekken.
  • Algemene vergoeding: soms worden vanuit de overheid en de zorgverzekeraar bepaalde kosten vergoed. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld reis- en parkeerkosten. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.

Wilt u meer weten over mantelzorg of gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen