Gevolgen beroerte

Een beroerte, ook wel CVA (cerebro vasculair accident), houdt in dat er iets misgaat met de bloedcirculatie in de hersenen. Een hersenbloeding of een herseninfarct zijn beide vormen van beroertes. Een TIA heeft bovendien ook kenmerken van een beroerte. Wanneer u te maken krijgt met een CVA, kan dat behoorlijke gevolgen hebben. Welke gevolgen dat zijn, hangt af van hoe ernstig de beroerte was en ook van de plek in de hersenen waar het mis is gegaan. Gevolgen beroerte kunnen lichamelijke gevolgen zijn, maar ook psychisch of op sociaal gebied. In dit artikel geven we voorbeelden van gevolgen en leggen we uit wat er kan gebeuren met iemand die een beroerte heeft gehad.

Voorbeelden van gevolgen

Zoals gezegd kunnen er verschillende gevolgen van een beroerte zijn. Het gaat tenslotte om een verstoring of beschadiging van de hersenen, en juist de hersenen sturen alle functies van het lichaam aan. Het komt dus niet zelden voor dat bepaalde delen van het lichaam ‘uitvallen’. Dit zijn gevolgen van beroerte die veel voorkomen:

  • Verlammingsverschijnselen, vaak aan één kant van het lichaam
  • Uitval van gezichtsvermogen, ook vaak aan één kant van het lichaam
  • Spraakstoornissen
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Zware vermoeidheid
  • Veranderingen in gedrag of karakter
  • Verstoorde waarneming

Veel van de gevolgen van beroerte kunnen na afloop langzamerhand worden behandeld, bijvoorbeeld door revalidatie in de vorm van fysiotherapie, logopedie of andere manieren van begeleiding. Tot ongeveer een jaar na de beroerte zijn de opgelopen beschadigingen na een beroerte nog enigszins te herstellen, daarna wordt het moeilijker. In veel gevallen zijn er blijvende gevolgen, hoewel die niet voor iedereen even ernstig zijn. Een beroerte is niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw naasten erg ingrijpend.

Zuster Jansen kan zorg bieden na een beroerte

Heeft u ook te maken gekregen met de gevolgen van beroerte, en heeft u daardoor nu extra zorg en ondersteuning nodig? Dan kunt u een beroep doen op de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. Wij bieden zorg op maat, wat betekent dat u ons ook alleen ‘s nachts of juist alleen overdag zou kunnen inschakelen. Natuurlijk kunnen we er ook 24 uur per dag voor u zijn als dat nodig is. Op onze website leest u meer over de verschillende mogelijkheden binnen onze zorg- en dienstverlening. Wilt u meer weten over ouderengeneeskunde en gerelateerde onderwerpen, bekijk dan ook eens de andere artikelen in de Leefwijzer.

Onderwerpen