Activiteiten dementerende mensen

Mensen die dement zijn, hebben baat bij lichaamsbeweging en mentale stimulans. Het is, voor de mensen die iemand met dementie verzorgen, echter niet altijd makkelijk om activiteiten te verzinnen. Wat is er mogelijk, is dit niet te zwaar of te inspannend, vindt hij/zij dit wel leuk? Natuurlijk betekent ‘activiteit’ niet direct dat u met dementerende ouderen naar een pretpark moet gaan of ze mee moet nemen naar een concert. Te veel drukte, onbekende plekken en een overdaad aan prikkels kunnen onbedoeld voor negatieve reacties zorgen. Er valt gelukkig veel te ondernemen zonder de persoon met dementie te overbelasten. In dit artikel geven we u graag enkele voorbeelden.

Terug naar vroeger

Voor veel ouderen met dementie kan het fijn zijn om bepaalde dingen van vroeger terug te zien of te horen. Zo kunt u bijvoorbeeld oude kinderliedjes laten horen, of een oud televisieprogramma samen terugkijken. Ook kan het leuk zijn om een fotoalbum door te bladeren of een stamboom van de familie te maken. Voor sommige mensen kan het pijnlijk zijn om geconfronteerd te worden met de dingen (vooral binnen de familie) die ze af en toe vergeten. Houd dus in de gaten hoe de persoon in kwestie op de specifieke activiteiten reageert. Zo kunt u ervoor zorgen dat het ‘leuk’ blijft.

Wilt u tips voor omgaan met dementie, bijvoorbeeld op het gebied van activiteiten ondernemen? Dan kunt u ook eens onze gratis whitepaper downloaden, waarin verschillende belangrijke vragen worden beantwoord. U vindt de whitepaper hier.

Er zijn veel andere activiteiten die voor een positieve stimulans kunnen zorgen. Het kan bijvoorbeeld erg gezellig zijn om samen de keuken in te gaan, om bijvoorbeeld appelmoes te maken of een lekkere taart te bakken. Ook knutselen of een dier verzorgen kan veel betekenen voor iemand met dementie. Omdat iedere persoon anders is en andere behoeften heeft, is het verstandig om te kijken welke activiteiten voor de specifieke persoon geschikt zouden zijn. Alzheimer Nederland biedt op de website een lange lijst activiteiten voor dementerende mensen. Hier kunt u uit kiezen, of u kunt zich erdoor laten inspireren.

Herhaling en samenwerken

Wanneer bepaalde oefeningen of activiteiten voor demente ouderen vaker worden herhaald, bijvoorbeeld het vertellen van een verhaal of het zingen van een liedje, zult u merken dat het een positief effect heeft. Is er de mogelijkheid om meerdere mensen met dementie in kleine groepjes aan opdrachtjes of activiteiten te laten werken? Dan wordt dit zeker aangeraden. Er wordt dan niet alleen gewerkt aan het stimuleren van de hersenen, maar ook de communicatieve vaardigheden kunnen op deze manier worden verbeterd.

Meer informatie over Alzheimer en gerelateerde onderwerpen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen