Incontinentie: een probleem dat relatief vaak voorkomt bij ouderen, maar waar vaak toch nog een taboe op rust. Nadat iemand de leeftijd van zestig heeft bereikt, neemt de kans op incontinentie sterk toe. Zo’n acht procent van de mannen en vijftien procent van de vrouwen in deze leeftijdscategorie krijgt ermee te maken. Incontinentie bij ouderen kan verschillende oorzaken hebben. Het probleem kan bijvoorbeeld veroorzaakt of verergerd worden door een aandoening aan belangrijke organen, zoals de darmen of de blaas. Ook zijn er ziektes die incontinentie als gevolg kunnen hebben: Parkinson en Diabetes zijn hier voorbeelden van. Zelfs de consumptie van cafeïne of bepaalde medicijnen kan ervoor zorgen dat u last krijgt van incontinentie.
De mogelijkheden
Bij incontinentie maken we onderscheid tussen twee vormen: urine-incontinentie en ontlasting-incontinentie. Met welke vorm u ook te maken krijgt, het kan u veel stress en ongemak opleveren. Daarom is het belangrijk dat u navraag doet bij uw huisarts, zodat er naar een oplossing of hulpmiddel gezocht kan worden. Soms kunnen uw klachten namelijk verminderd of verholpen worden door kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in uw dieet. Als het nodig is, kan de huisarts u ook doorverwijzen naar een specialist.
Niet alleen bij ouderen kan incontinentie een vervelend probleem zijn: ook zwangere vrouwen (of vrouwen die bevallen zijn) kunnen hier last van hebben. Ook stressincontinentie en incontinentie bij het sporten kunnen (op iedere leeftijd) voor veel overlast zorgen. Sommige vormen zijn al te verhelpen door simpelweg de bekkenbodemspieren te trainen. Voor klachten zonder duidelijke oorzaak is wat meer onderzoek nodig.
Omgaan met incontinentie in het dagelijks leven
Mensen die erg last hebben van incontinentie, kunnen hier onzeker van worden. Ze gaan bijvoorbeeld niet graag meer op visite, of mijden de drukke stad uit angst voor beschamende situaties. Veel mensen zijn bang dat ze niet worden begrepen of dat ze uitgelachen zullen worden. Dit terwijl de meesten juist erg begripvol zijn over dit onderwerp! Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer altijd te blijven praten wanneer u last heeft van incontinentie of soortgelijke problemen. Met uw (huis)arts, met uw partner, goede vriend(in) of andere personen die u vertrouwt. Zij kunnen bijvoorbeeld met u meedenken over mogelijke oplossingen. Ook voorkomt u hiermee dat u sociaal geïsoleerd raakt.
In de Leefwijzer van Zuster Jansen leest u nog veel meer over ouderengeneeskunde, preventie en andere interessante onderwerpen.