Uitstapjes voor ouderen

Misschien had u er nooit zoveel mee of had u uzelf voorgenomen er nooit aan mee te doen: georganiseerde uitstapjes voor ouderen. Toch beleven veel senioren plezier aan dit soort dagjes uit en gaan ze iedere keer enthousiast weer mee. Uitstapjes voor ouderen worden onder andere door speciale stichtingen georganiseerd, bijvoorbeeld door het Nationaal Ouderen Fonds. Ook als u in een wooncomplex of verzorgingshuis woont, worden er vaak dergelijke reisjes gepland. Zo kunt u denken aan een boottocht op de IJssel, een bezoek aan de Keukenhof, een kerstmarkt, wandelingen, tripjes naar musea en nog veel meer.

Waarom zijn evenementen voor ouderen belangrijk?

Voor veel ouderen zijn de speciaal voor hen bestemde uitstapjes een manier om contacten te onderhouden, en een andere omgeving te verkennen. Er gaan vaak enkele begeleiders of zorgverleners mee, waardoor de juiste ondersteuning altijd in de buurt is. Het enige wat men nog hoeft te doen, is genieten. Juist op latere leeftijd is het tegengaan van isolement, eenzaamheid en depressieve gevoelens steeds belangrijker en door samen activiteiten te blijven ondernemen, wordt dat met succes gedaan. Ook voor simpele redenen als frisse lucht en lichaamsbeweging kunnen evenementen voor ouderen goed zijn voor de gezondheid.

Organisaties waarmee u een dagje weg kunt

Er zijn allerlei organisaties en instanties die het voor ouderen mogelijk maken om met andere ouderen een dagje op stap te gaan. Het maakt hierbij niet uit of u wél of niet goed ter been bent: er is overal aan gedacht door grote teams medewerkers en vrijwilligers. Een bekend voorbeeld hiervan is de Zonnebloem. Deze organisatie maakt het voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking mogelijk om lekker een dagje weg te gaan, soms zelfs meerdere dagen. Of u nu een rondvaart wil maken over de IJssel, of een voorstelling zou willen bezoeken: er is vaak altijd iets te vinden wat bij uw interesses past.

Een ander voorbeeld van een dergelijke organisatie is de stichting Vier het Leven. Deze stichting organiseert culturele activiteiten voor 65+’ers die niet graag alleen de deur uit gaan. U wordt opgehaald en thuisgebracht door een toegewijde gastheer of gastvrouw van Vier het Leven, zodat u zich nergens zorgen om hoeft te maken. De dag of avond bestaat dan bijvoorbeeld uit een bioscoopbezoek, concert, voorstelling of museumbezoek, samen met andere gasten.

Daarnaast zijn er nog Dit is mijn dag (luxe uitstapjes voor ouderen) en SOUW (Stichting Ouderen Uitjes Westland, voor ouderen in Hoek van Holland) en verschillende andere organisaties die erop gericht zijn om u een leuke dag te bezorgen.

Ouderenverenigingen

In veel gemeenten bestaan zelfstandige ouderenverenigingen. Deze organiseren niet alleen dikwijls interessante activiteiten voor senioren, maar komen ook op voor uw belangen als oudere. Ze zijn bijvoorbeeld actief betrokken bij gemeentebesturen, en houden contact met lokale zorgaanbieders. Daarnaast kunt u er terecht voor verschillende vormen van hulp, zoals hulp bij het invullen van belastingformulieren en bij het aanvragen van diverse toeslagen. Ouderverenigingen staan vaak ook voor u klaar als u vervoer nodig heeft, of wanneer u meer ervaring op wil doen met uw computer, tablet of smartphone. Wilt u ook aangesloten zijn bij een dergelijke vereniging, vraag dan eens bij uw gemeente na wat er zoal in uw buurt beschikbaar is.

Wat is er in uw buurt te doen?

Wilt u graag weten aan welke uitstapjes u zou kunnen deelnemen? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de website van het Nationaal Ouderen Fonds. Daar ziet u gelijk een overzicht van de dagjes uit die binnenkort op de agenda staan. Sommige acties zijn alleen voor woonzorgvoorzieningen, maar in andere gevallen kunt u zich gewoon aanmelden. Wanneer u dan op een specifiek uitje klikt, ziet u gelijk alle belangrijke informatie over bijvoorbeeld de kosten en het vervoer. Ook Dagtochtarrangementen.nl heeft tientallen dagjes uit samengesteld die voor ouderen erg interessant kunnen zijn.

Bent u op zoek naar iets wat minder ‘georganiseerd’ is, zoals tips voor een leuk dagje uit met uw partner of vriend(in)? Dan zijn er talloze websites die voor u de mogelijkheden op een rijtje zetten. Voorbeelden zijn www.dagjeweg.nl/senioren  of www.dagtripdoen.nl/senioren.

Op pad met een rolstoel?

Ook mensen die niet altijd vrij zijn om te bewegen, willen natuurlijk wel eens een dagje weg of een uitstapje maken. Voor personen die rolstoelgebonden zijn, is er tegenwoordig gelukkig veel mogelijk. Wilt u op zoek gaan naar een rolstoelvriendelijk uitje? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de websites Dagje weg en Rolstoeluitjes.nl.

Meer uitgebreide informatie gericht op ouderen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen