Hulpmiddelen ouderen: hoe blijft u in beweging?

Iedereen zou natuurlijk het liefst zo onafhankelijk en zelfstandig mogelijk ouder willen worden. Voor veel mensen betekent dit zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het verblijven in een zorginstelling, zoals een verpleeg- of verzorgingshuis, is iets wat veel mensen graag zo lang mogelijk uitstellen. Wanneer u de juiste zorg ontvangt of de juiste hulpmiddelen gebruikt, is zelfstandig wonen gelukkig heel goed mogelijk. U kunt bij hulpmiddelen denken aan een rolstoel, rollator, krukken, een scootmobiel of een traplift. Dit zijn stuk voor stuk middelen die u zelfstandigheid blijven geven. U kunt bijvoorbeeld met een rolstoel of scootmobiel gewoon de stad in, en een rollator of traplift kunt u gewoon in uw eigen woning gebruiken. Met deze hulpmiddelen voor ouderen heeft u thuis zo min mogelijk hulp nodig.

In beweging blijven met begeleiding

Met hulpmiddelen ouderen blijft u zoveel mogelijk in beweging. U kunt met krukken of een rollator bijvoorbeeld nog stukjes wandelen. Toch is het natuurlijk wel zo dat u meer stil zit dan u voorheen misschien deed, omdat u beweging minder lang volhoudt of omdat u vaker in een rolstoel zit. Het risico op overgewicht en diabetes worden groter als u veel stil zit. Wist u dat er echter nog genoeg beweging mogelijk is, ook al zit u in een rolstoel? Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in werken met ouderen (geriatrische fysiotherapie). Zij kunnen precies beoordelen welke bewegingen wel en niet geschikt voor u zijn. Bent u rolstoelgebonden? Dan wordt er misschien gewerkt aan de spierkracht in uw armen. Zo wordt continu gekeken naar wat er nog mogelijk is, zodat u ook ondanks lichamelijke problemen gewoon de beweging kunt krijgen die u nodig heeft.

Thuis wonen met hulpmiddelen ouderen en verzorging

Heeft u hulpmiddelen voor ouderen, maar is dat niet voldoende? Kortom: is er behoefte aan zorg maar wilt u deze niet in een zorginstelling ontvangen? Dan kunt u kiezen voor particuliere thuiszorg, bijvoorbeeld van Zuster Jansen. Wij bieden verzorging en verpleging waar dat nodig is, maar zijn ook sterk betrokken bij uw dagelijkse leven. We kunnen u helpen door u te leren omgaan met bepaalde hulpmiddelen voor ouderen, maar we kunnen ook met u gaan wandelen en andere activiteiten ondernemen. Dat kan met ook via ons zusterbedrijf De Thuiszorg Student. Zuster Jansen kan er onder andere voor u zijn met intensieve 24-uurs zorg, maar het is ook mogelijk om ons in te schakelen voor alleen overdag, alleen ‘s nachts of juist voor een specifieke zorgvorm, zoals zorg bij de ziekte van Alheimer. Meer informatie over onze zorg- en dienstverlening vindt u op de website. Wilt u meer weten over beweging voor ouderen of andere gerelateerde onderwerpen? Lees dan ook de andere artikelen in onze Leefwijzer.

Onderwerpen