Nordic Walking: iets voor u?

U heeft ze misschien al wel eens zien lopen: die sportieve mensen die wandelen met puntige stokken (poles). Stevig duwen ze ze in de grond als ze u met een behoorlijk tempo inhalen. Heeft u zich wel eens afgevraagd of Nordic Walking iets voor u kan zijn? In dit artikel leggen we u uit wat het precies inhoudt, wat het kan doen voor uw gezondheid en wat u ervoor nodig heeft.

Wat is Nordic Walking, of zoals in spreektaal ook wel eens gezegd wordt: hoe moet je Nordic Walken? Nordic Walking is een echte outdoorsport die lijkt op sportief wandelen. Hoewel het eruitziet alsof Nordic Walking qua tempo en intensitiveit een stuk zwaarder is dan gewoon wandelen, zeggen de beoefenaars ervan dat dat reuze meevalt. U loopt met de zogenoemde poles. Deze stokken zorgen er onder andere voor dat u uw knieën veel minder belast dan bijvoorbeeld bij het hardlopen. Bij Nordic Walking staat de natuur centraal en er worden zowel verharde als onverharde paden aangedaan. Bovendien worden er voor Nordic Walkers steeds meer speciale routes ontwikkeld.

Waarom is het zo gezond?

Nordic Walking staat erom bekend dat het vele malen effectiever is dan gewoon wandelen. Men richt zich hierbij namelijk op vetverbranding en verbrandt doorgaans zo’n 400 calorieën per uur. Met het normale wandelen ligt dat aantal een stuk lager. Tijdens Nordic Walking worden, behalve de benen, ook de arm- en rugspieren getraind. U verbruikt meer energie en uw hart en longen worden goed aan het werk gezet. Kortom: echte inspanning. Niet alleen houdt dit in dat Nordic Walken helpt om uw conditie op peil te houden, ook is het effectief om chronische aandoeningen te verminderen. Denk hierbij aan artrose, osteoporose en zelfs aan klachten zoals RSI.

Wat heeft u ervoor nodig?

Het prettige aan Nordic Walking is dat er zo weinig voor nodig is. Natuurlijk moet u op zoek gaan naar de geschikte stokken, maar u hoeft geen speciale kleding te dragen of andere hulpmiddelen te gebruiken. Wel wordt geadviseerd om lage schoenen te dragen met daarin echte loopsokken. Deze zijn naadloos en transporteren het vocht van de huid. Natuurlijk moet u stokken hebben met de juiste lengte, maar hierover kunt u zich in de winkel laten adviseren.

Wanneer u niet ‘zomaar’ wil beginnen aan Nordic Walking, zijn er veel instructeurs die u precies kunnen uitleggen hoe het werkt en welke technieken er zijn om te gebruiken. Ook kunt u deze technieken onder de knie krijgen wanneer u contact legt met een (Nordic Walking) wandelclub of kennissen die wellicht al aan deze sport doen.

Nordic Walking is geliefd bij jong en oud. Vooral als rennen geen optie (meer) is, kan deze wandelsport heel effectief en prettig zijn. Bovendien vindt deze sport ook vaak in groepsverband plaats en kunt u zich waarschijnlijk gemakkelijk aansluiten bij een wandelclub in uw omgeving. In de Leefwijzer van Zuster Jansen en op de website van ons zusterbedrijf De Thuiszorg Student leest u meer over beweging voor ouderen en over het belang hiervan.

Onderwerpen