Mondaandoeningen die veel voorkomen

Dat mondzorg belangrijk is, wist u natuurlijk al. Dit geldt net zozeer voor mensen met een kunstgebit of protheses. Er zijn verschillende mondaandoeningen die voor veel last kunnen zorgen. Sommige aandoeningen worden veroorzaakt door slechte verzorging van het gebit, anderen kunnen ontstaan door ouderdom of door de omstandigheden die ouderdom met zich meebrengt. In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende mondaandoeningen (en de oorzaken hiervan) op een rij.

Smaakstoornissen

Over smaakstoornissen wordt gesproken wanneer iemand veranderingen waarneemt in smaak, en/of heel gevoelig wordt voor bepaalde smaken. Ook een vermindering van normale smaak of zelfs de totale aanwezigheid hiervan kan voorkomen. Smaakstoornissen kunnen allerlei oorzaken hebben. Behandelingen of bepaalde medicijnen kunnen een smaakstoornis veroorzaken, maar ook mondaandoeningen die al aanwezig zijn kunnen zorgen voor veranderingen op het gebied van smaak. In de meeste gevallen geldt dat smaakstoornissen vanzelf weer overgaan.

Tandbederf

Tandplaque kan de oorzaak zijn van tandbederf (cariës). Als tandplaque verkalkt, ontstaat tandsteen. Hier kunnen bacterïen zich gemakkelijk aan hechten. Tandplaque en en tandsteen moeten regelmatig worden verwijderd, omdat (chronisch) ontstoken tandvlees een een gevolg kan zijn. Iedereen heeft wel eens last van ontstoken tandvlees, maar wanneer deze ontsteking chronisch wordt kunnen tanden en kiezen uiteindelijk zelfs loslaten.

Slijmvliesinfecties

Een infectie aan de slijmvliezen (candidosis of candidiasis) kunt u mogelijk herkennen aan witte plekken in de mond die u kunt ‘afschrapen’.  Het kan ook zijn dat de slijmvliezen juist rood gekleurd zijn. Heeft u ontstoken mondhoeken, dan kan er sprake zijn van een bijzondere vorm van slijmvliesinfectie.

  • onvoldoende speeksel / droge mond (xerostomie en hyposialie)
  • Speeksel speelt een rol bij het beschermen van de mond. Wie onvoldoende speeksel aanmaakt, kan meer last krijgen van tandbederf, ontstoken tandvlees of infecties.

Speekselproblemen

Uw speeksel speelt een rol in de bescherming van uw mond. Als u onvoldoende speeksel aanmaakt, is er een groter risico op tandbederf, ontstoken tandvlees en infecties.

Wanneer neemt het risico op mondaandoeningen bij ouderen toe?

Veel van de mondaandoeningen zijn niet per se gebonden aan leeftijd, maar ontstaan wel sneller door omstandigheden die bij de leeftijd kunnen horen. Als de zelfredzaamheid vermindert, kan het bijvoorbeeld zijn dat er minder aandacht wordt besteed aan mondzorg, waardoor er meer kans is op mondaandoeningen. Het gebruik van gebitsprotheses en het schoonhouden ervan kunnen daarnaast ook voor moeilijkheden zorgen. Bij ouderen krimpt het kaakbot, waardoor de gebitsprotheses minder goed gaan passen. Dit kan ook mondproblemen tot gevolg hebben.

Naast deze oorzaken kunnen medicijngebruik, chemokuren, immunotherapie en radiotherapie ook invloed hebben op de mondgezondheid, net als veel geneesmiddelen.

Heeft u persoonlijk moeite met het schoonhouden van uw gebit, of merkt u dat u veel last heeft van mondproblemen? Vraag dan hulp aan uw huisarts of tandarts. Deze kan de oorzaak achterhalen en advies bieden bij uw huidige situatie.

Onderwerpen