Palliatieve zorg aanvragen

Hoe u palliatieve zorg moet aanvragen, hangt uiteraard af van de soort zorg die u wil inschakelen. In de meeste gevallen moet u beginnen met het aanvragen van een indicatie voor palliatief terminale zorg bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt verzorging en verpleging in de laatste levensfase namelijk vaak vergoed. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen een indicatie voor verzorging en een indicatie voor verpleging. Een PTZ indicatie wordt door het CIZ afgegeven wanneer de levensverwachting van de persoon in kwestie drie maanden of minder is. Het is echter wel zo dat een PTZ indicatie één jaar geldig is, en dat deze periode zelfs nog kan worden verlengd. U bent te allen tijde verzekerd van de verzorging die in uw omstandigheden nodig is. Natuurlijk kunt u een PTZ indicatie rechtstreeks bij het CIZ aanvragen, maar in de praktijk wordt dit ook vaak gedaan door de transferverpleegkundige van het ziekenhuis waar u verblijft of verbleef.

Een persoonsgebonden budget kan helpen

Heeft u een PTZ indicatie ontvangen, dan kunt u in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget. Dit is een budget waar u gebruik van maakt als u zelf wil bepalen welke zorgaanbieder u inschakelt. Wilt u bijvoorbeeld niet naar een zorginstelling zoals een hospice, maar wilt u tijdens de laatste levensfase gewoon thuis blijven wonen? Dan kunt u het persoonsgebonden budget (pgb) gebruiken om een deel van de (particuliere) thuiszorg mee te bekostigen. U houdt dan geheel zelf de controle over de soort en hoeveelheid zorg die u ontvangt, en de ondersteuning wordt volledig afgestemd op uw wensen. Palliatieve zorg aanvragen bij Zuster Jansen kan zeker als u een PTZ indicatie heeft, maar het kan eventueel ook zonder.

U bepaalt zelf welke zorg bij u past

Palliatieve zorg aanvragen bij Zuster Jansen kan voor 24 uur per dag zijn, maar in overleg met u en/of uw familie kunnen we er ook alleen overdag of juist alleen ‘s avonds voor u zijn. Dit hangt geheel af van wat u zelf het prettigst vindt. Bij Zuster Jansen krijgt u te maken met een klein, vast groepje zorgverleners. U ontvangt dus steeds dezelfde mensen bij u thuis en dat is niet alleen voor u, maar ook voor uw naasten heel prettig. Zo blijft het gevoel van vertrouwdheid en veiligheid altijd aanwezig. Wilt u graag meer weten over de palliatieve zorg van Zuster Jansen? Bekijk dan onze website en lees bijvoorbeeld ook de andere artikelen over dit onderwerp in de Leefwijzer.

Onderwerpen