Zelfmanagement bevorderen

Wanneer u (of iemand in uw directe omgeving) te maken krijgt met een langdurige of zelfs chronische aandoening, komt er veel op u af. U gaat zich waarschijnlijk afvragen hoe deze ziekte een plekje in uw dagelijkse leven moet gaan krijgen. Er zijn veel mensen die hier moeite mee hebben, en die in zekere mate te maken krijgen met onzekerheid, frustraties en angsten. Zelfmanagement is de term die gebruikt wordt voor het terugnemen van de controle over het eigen leven, inclusief uw aandoening. Natuurlijk heeft u weinig tot geen controle over het verloop van de ziekte, maar u kunt zeker invloed hebben op de impact die deze ziekte heeft.

Wat is zelfmanagement en waarom is het nuttig?

Zelfmanagement houdt als het ware in dat u zoveel mogelijk controle terugkrijgt over uw situatie. Dat doet u onder andere door informatie te verzamelen, uw gezondheid in de gaten te houden en goed naar uw lichaam te luisteren. U kunt op zo’n manier met uw ziekte omgaan, dat u het leven leidt dat u ook zonder uw ziekte had willen leiden. Er is daarvoor een balans nodig die u alleen bereikt als u in gesprek gaat met de zorgverleners die voor u klaarstaan, en met de mensen in uw directe omgeving die veel voor u betekenen. Door aan de slag te gaan met zelfmanagement bevorderen krijgt u meer zelfvertrouwen, behoudt u langer uw zelfstandigheid, leert u doelen stellen en behalen en kunt u zelf leren problemen op te lossen. Het woordje ‘zelf’ staat hier overigens niet steeds voor ‘alleen’. Zelfmanagement houdt bijvoorbeeld ook in dat u hulp vraagt waar dat nodig is, grenzen stelt en uw situatie bespreekt met familie en vrienden.

Particuliere thuiszorg kan steun bieden

Om grip te houden op uw eigen leven, is het van belang dat u een beroep doet op extra zorg wanneer dat nodig is. Het kan dan verstandig zijn om een beroep te doen op particuliere thuiszorg. Dat hoeft niet per se 24-uurs zorg te zijn: Zuster Jansen kan ook ondersteuning bieden voor alleen overdag of alleen ‘s nachts. Wij bieden ook laagcomplexe zorg die volledig wordt afgestemd op uw wensen en behoeften. Bij zelfmanagement krijgt u de hulp aangereikt om te concentreren op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Ook Zuster Jansen ondersteunt u graag bij het controle houden over uw eigen leven.

Wilt u meer lezen over preventie, ouderen, ouderengeneeskunde en andere relevante onderwerpen? Lees dan de overige artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen