Ouderengym

Als kind was u misschien lid van de plaatselijke voetbalclub of atletiekvereniging. Misschien dat deze activiteiten ook doorgingen in uw jaren als volwassene. Steeds meer ouderen vinden het echter moeilijk om te blijven bewegen: dit kan liggen aan bepaalde lichamelijke problemen, het gebrek aan contact met leeftijdsgenoten of misschien het gebrek aan activiteiten in de buurt. Om sportiviteit voor ouderen toegankelijker te maken, wordt er door veel fysiotherapeuten en andere instanties zogenaamde de ‘ouderengym’ georganiseerd. U kunt dan deelnemen aan bewegen in groepsverband, waarbij u goed begeleid wordt en er gebruik wordt gemaakt van oefeningen die speciaal zijn bedoeld voor mensen van uw leeftijd.

Gym voor ouderen: voor iedereen?

Natuurlijk kan niet iedereen dezelfde oefeningen even goed doen: iemand die last heeft van zijn heup, zal zijn lichaam anders bewegen dan iemand die dat niet heeft. Maar over het algemeen is gym voor ouderen voor de meeste mensen gewoon geschikt. Er kan bovendien ook gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen: er zijn bijvoorbeeld rekjes of stoelen waar men op kan leunen voor betere balans.

Wanneer u niet deel kunt nemen aan ouderengym, bijvoorbeeld omdat u rolstoelgebonden bent, zijn er misschien andere mogelijkheden. Voor veel mensen die lichamelijk beperkt zijn is bijvoorbeeld zwemmen een prettige optie. Natuurlijk kan ook een professionele fysiotherapeut u meer vertellen over oefeningen die u zelf het beste zou kunnen doen.

Activiteiten als ouderengym tegen eenzaamheid

Gymnastiek voor ouderen is niet alleen goed voor uw lichamelijke en mentale gezondheid. Het is voor veel mensen ook fijn om regelmatig leeftijdsgenoten te ontmoeten en te spreken. Niet iedereen heeft er last van, maar eenzaamheid en sociaal isolement blijft een valkuil voor ouderen en door deel te nemen aan dit soort activiteiten, wordt de kans op eenzaamheid sterk verkleind. Wanneer u wilt weten of er in uw directe omgeving ook ouderengym georganiseerd wordt, is het handig om te kijken op websites van verschillende fysiotherapeuten. Ook zou u kunnen kijken bij uw plaatselijke sportschool, of u kunt advies vragen aan uw huisarts.

Wilt u meer artikelen lezen over de gezondheid van ouderen? Neem dan nog eens een kijkje in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen