Aanleunwoning: wat is dit precies?

Wat is een aanleunwoning en van welke voorzieningen kunt u gebruikmaken als u in een aanleunwoning zou wonen? Wij leggen u dit graag uit. Deze informatie kan belangrijk zijn wanneer u moet beslissen welke verblijfsmogelijkheden het beste bij u en uw omstandigheden passen. Aanleunwoning is een term die u vrij letterlijk kunt nemen: het is namelijk een woning die bijna tegen een verzorgings- of verpleeghuis aanleunt. Bij aanleunen bedoelen we in dit geval dat de woning zich op het terrein van het verzorgingshuis of verpleeghuis bevindt. Een aanleunwoning is een (huur)woning voor ouderen die op zich prima zelfstandig kunnen leven, maar wel regelmatig zorg nodig hebben die in een zorginstelling verleend wordt. Wanneer u bijvoorbeeld af en toe een dagbehandeling nodig heeft of op een andere manier regelmatig gebruik moet maken van de zorg- en dienstverlening in de betreffende instelling, kunt u in een aanleunwoning gaan wonen.

Wat kunt u zoal verwachten?

Een verzorgingshuis of verpleeghuis biedt niet alleen medische faciliteiten of hulp, maar u kunt vaak ook van andere diensten gebruikmaken. Zo kunt u bijvoorbeeld maaltijden of boodschappen laten bezorgen, de kapper of pedicure van de zorginstelling bezoeken of gebruikmaken van de recreatieruimte. Alle faciliteiten zijn dus voor u beschikbaar, maar u kunt daarna wel weer gewoon teruggaan naar uw eigen wonen. Voor veel mensen is dit een ideale oplossing wanneer het zelfstandig functioneren soms belemmerd wordt.

Kan iedereen in een aanleunwoning gaan wonen?

Om in aanmerking te komen voor een aanleunwoning, moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo geldt er in de meeste gevallen een leeftijdsgrens en moet u bijvoorbeeld ouder dan 55 of 65 jaar zijn om in de aanleunwoning te kunnen verblijven. U moet daarnaast redelijk goed ter been zijn, maar ook financieel gezien moet u zelfstandig kunnen leven. Dat wil zeggen: u moet zelf kunnen regelen dat de huur en de servicekosten betaald kunnen worden. Een andere voorwaarde is dat u ingeschreven staat in de gemeente waar ook de aanleunwoning zich bevindt. Het is mogelijk dat u een huurtoeslag kunt ontvangen voor de aanleunwoning, dit is afhankelijk van het inkomen dat u krijgt.

Particuliere thuiszorg

Ouder worden kan soms moeilijkheden met zich meebrengen. Misschien wilt u in een aanleunwoning gaan wonen omdat u nu goed functioneert, maar graag gebruik wil maken van de gemakken en diensten die een georganiseerde woonvoorziening u biedt. Wanneer het tóch moeilijker blijkt om voor uzelf te zorgen, of wanneer uw situatie zodanig verandert dat er toch meer zorg nodig is dan u van tevoren dacht, kunt u ook een beroep doen op particuliere thuiszorg. Zuster Jansen biedt zorg op maat, die in verschillende vormen kan worden gegoten. Meer daarover leest u op onze website.

Wilt u meer weten over ouderengeneeskunde? Bekijk ook de andere artikelen in de Leefwijzer.

 

Onderwerpen