Geriatrie fysiotherapie

Een specialist op het gebied van geriatrie fysiotherapie houdt zich bezig met ouderen die last hebben van meerdere gezondheidsproblemen. Dit kan gaan om lichamelijke problemen, mentale stoornissen of specifieke ouderdomsziekten. Fysiotherapeuten met dit vakgebied hebben een speciale opleiding genoten en hebben precies de kennis en ervaring in huis om te kunnen bepalen bij welke oefeningen u als oudere het meest gebaat bent. Het gaat bij geriatrie fysiotherapie overigens niet alleen om mensen van latere leeftijd, maar ook om mensen die vanwege een bepaald ziektebeeld kenmerken vertonen van ouderdom. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ziekte van Parkinson of soortgelijke omstandigheden.

Het doel van geriatrische fysiotherapie

Door fysiotherapie in te zetten die speciaal is gericht op de leeftijd en/of bepaalde omstandigheden, kan zelfstandigheid gestimuleerd worden. Hoe meer en beter iemand beweegt, hoe soepeler de spieren en gewrichten blijven en hoe gemakkelijker iemand bepaalde dingen nog zelf kan blijven doen. Ook dient deze vorm van fysiotherapie als een soort preventie voor ouderen: risico’s op (kleine) ongelukken, zoals vallen, worden op deze manier verkleind. U bent tenslotte beter in staat om balans te houden en omdat er minder sprake is van stijve spieren, zult u soepeler bewegen en minder snel vallen. Fysiotherapie voor ouderen kan dus een belangrijke factor zijn in het bevorderen van zelfredzaamheid.

Wat kunt u verwachten?

Geriatrie fysiotherapie heeft natuurlijk veel weg van ‘gewone’ fysiotherapie. Dat houdt onder andere in dat er verschillende onderdelen kunnen zijn. Zo is er oefentherapie in de vorm van looptraining, evenwichtsoefeningen, het oefenen van ‘opstaan’ uit een stoel of bed, specifieke training voor de armen of handen en er is training die erop gericht is om valongelukken te voorkomen. De geriatrisch fysiotherapeut zal voor u inschatten welke oefeningen of trainingen het meest geschikt zijn. Daarnaast krijgt u natuurlijk ook voorlichting en advies over hoe u bepaalde bewegingen ook ‘anders’ kunt doen. De ziektebeelden die onder geriatrische fysiotherapie vallen, zijn vaak chronische aandoeningen. Dit betekent dat de fysiotherapie in veel gevallen vergoed worden door uw zorgverzekering. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw zorgverzekeraar. Wilt u meer weten over beweging voor ouderen en andere gerelateerde onderwerpen? Lees dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen

error: