Verwaarlozing ouderen

Verwaarlozing ouderen is een vorm van oudermishandeling. Ouderen kunnen lichamelijk of fysiek worden mishandeld, maar kunnen bijvoorbeeld ook financieel worden uitgebuit. Verwaarlozing van ouderen houdt dan vooral in dat er niet goed voor iemand gezorgd wordt of dat er niet wordt gehandeld in het belang van de specifieke persoon: dat er bijvoorbeeld niet voldoende eten of drinken is, geen hulp bij persoonlijke hygiëne, of dat er misbruik wordt gemaakt van de toegang die iemand heeft tot de financiën van de oudere in kwestie.

Verwaarlozing ouderen kan echter ook iets zijn wat een oudere zichzelf aandoet. Zeker wanneer iemand nog zelfstandig woont, is het niet altijd makkelijk om te signaleren dat het met diegene niet goed gaat.

Hoe herkent u verwaarloosde ouderen?

Er zijn verschillende situaties waarin ouderen zichzelf kunnen laten verwaarlozen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van dementie, zoals bij de ziekte van Alzheimer. Persoonlijke hygiëne wordt vergeten, iemand kan ineens veel minder gaan eten of drinken en ook het huishouden kan er flink bij in schieten. Stuk voor stuk signalen dat er eigenlijk meer hulp nodig is. De buitenwereld ziet echter niet altijd direct of er sprake is van verwaarloosde ouderen. Signalen waar u op zou kunnen letten, zijn:

  • Ondervoeding
  • Plotselinge vermagering
  • Onverzorgde wonden
  • Vervuiling van zichzelf, persoonlijke eigendommen of de omgeving
  • Slechte hygiëne
  • Uitdroging
  • Depressie

Wat Zuster Jansen voor u kan doen

Is er iemand in uw directe omgeving die verwaarloosd wordt, of heeft u zelf het gevoel dat u niet langer zelfstandig kunt functioneren? Dan kan de verzorging van Zuster Jansen een oplossing zijn. Wij bieden 24-uurs zorg, nachtzorg, 12-uurs zorg en andere specifieke zorgvormen, waarbij het welzijn van onze cliënt altijd de eerste prioriteit is. Thuis wonen blijft op deze manier gewoon mogelijk, en u zult alle verzorging en verpleging ontvangen die in uw specifieke situatie gewenst is. Vraag onze zorgcoördinator vrijblijvend naar de mogelijkheden, die bovendien al op zeer korte termijn kunnen worden ingezet.

In de Leefwijzer leest u meer over gedragsveranderingen, ouderen, ouderengeneeskunde en andere gerelateerde onderwerpen.

Onderwerpen

error: