Anw-hiaatverzekering

De Algemene nabestaandenwet (Anw) regelt dat u, wanneer u een partner verliest, recht heeft op een nabestaanden uitkering. Deze ondersteuning krijgt u vanuit de overheid en is bedoeld voor het financieren van uw levensonderhoud. De hoogte van deze uitkering is echter niet heel hoog en vaak niet voldoende om alle kosten voor uw nabestaanden te financieren. Daarnaast heeft niet iedereen het recht om een Anw-uitkering te mogen ontvangen. Om deze redenen kunt u een Anw hiaatverzekering afsluiten, als aanvulling op of ter vervanging van uw Anw uitkering. Wilt u weten wat de voorwaarden zijn voor het ontvangen van een Anw uitkering? Bekijkt u dan de website van de Rijksoverheid.

Anw-hiaat

Met een Anw-hiaat wordt de situatie bedoeld waarin de partner/nabestaande geen Anw-uitkering ontvangt. Het betreft een inkomensgat voor de nabestaande(n), dat verband heeft met het ontbreken van de Anw-uitkering. Voor het Anw-hiaat kan iemand zich vrijwillig laten verzekeren via uw pensioenfonds. Een Anw-hiaatverzekering kan ook worden afgesloten als er wel een Anw-uitkering in het verschiet ligt. U betaalt zelf de premie van de vrijwillige verzekering. Iedere maand wordt dan een stukje belast inkomen uitgekeerd, tot de maximale AOW-leeftijd is behaald. Zo hebben uw nabestaanden iedere maand een stukje extra inkomen waarmee ze het levensonderhoud kunnen financieren.

Voorkom onaangename verrassingen

Het is goed om eens in kaart te brengen wat er voor uw partner geregeld is wanneer u komt te overlijden (en andersom). Een overlijden is immers al zwaar genoeg en heeft vaak ook financiële gevolgen. Kan uw partner leven van de verwachte uitkering(en), of is het zinvol om iets extra’s te regelen? Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een levensverzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering. Al deze verzekeringen zijn bedoeld om de kosten te dekken voor nabestaanden, wanneer u komt te overlijden.

Meer handige informatie over bepaalde verzekeringen en vergoedingen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen