Huisautomatisering: wat is domotica?

Wat is domotica, en hoe kan het uw leven positief beïnvloeden? Wij leggen dit graag voor u uit in dit artikel. Huisautomatisering betekent in principe hetzelfde als domotica. Het doel van domotica is eigenlijk het bevorderen van comfort en de kwaliteit van het dagelijkse leven, door gebruik te maken van ‘automatisering’. Denk hierbij aan apparaten of voorzieningen die op afstand bedienbaar zijn, of die u vanaf één elektronisch apparaat kunt bedienen. Het bedienen van de gordijnen, de deuren en de zonwering kan hier bijvoorbeeld onder vallen. Huisautomatisering is bij iedereen toe te passen. Ideaal voor mensen die thuis niet zo goed meer functioneren, zij kunnen met behulp van domotica bepaalde handelingen overslaan die te belastend zijn.

Het doel van domotica

Huisautomatisering in de zorg wordt dus niet alleen ingezet om minder zelf te hoeven doen: het is ook een kwestie van zelfredzaamheid. Door iemand de juiste middelen te geven en alles in huis zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen, wordt het voor iemand mogelijk om alles ‘zelf’ te blijven doen. Zolang alles nog zelf gedaan kan worden, kan diegene ook thuis blijven wonen. Bovendien wordt thuis wonen ook veiliger, omdat domotica een prettige oplossing kan zijn voor kwetsbare ouderen. Noodoproepen en alarmsystemen kunnen tenslotte veel efficiënter (op afstand) worden bediend. Er zijn verschillende vormen van huisautomatisering, die naar behoefte kunnen worden ingezet. Veel van de mogelijkheden zijn in korte tijd te installeren.

Hoe kunt u huisautomatisering inzetten?

Huisautomatisering kan kleinschalig worden ingezet, maar als u dat wil kan bijna uw hele huishouding worden geautomatiseerd. U kunt bijvoorbeeld door een kleine toepassing al zien wie er bij u aanbelt: voor veel ouderen is dit prettig, omdat ze zich kwetsbaar voelen wanneer ze de deur moeten openen voor een vreemde. Domotica kan ook betekenen dat elektrische apparaten in huis worden uitgeschakeld wanneer u het huis verlaat. Zo zorgt u voor optimale veiligheid, ook wanneer u van huis bent. Huisautomatisering kan er zeker voor zorgen dat u meer comfort, rust en veiligheid ervaart. Meer interessante artikelen vindt u in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen