Mantelzorgcompliment: wat is dit?

Het Mantelzorgcompliment is in het leven geroepen om mantelzorgers een blijk van waardering te tonen. Inmiddels wordt in plaats van het woord Mantelzorgcompliment ook vaak de term Mantelzorgwaardering gebruikt. Dit is omdat het Mantelzorgcompliment eerder vanuit de overheid werd betaald, maar sinds januari 2015 ligt deze verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Toen is gekozen voor de naam Mantelzorgwaardering. De betekenis is in principe hetzelfde en dat geldt ook voor de gedachte erachter. Omdat mantelzorgers niet betaald worden voor de zorg die ze verlenen, heeft men deze regeling bedacht als (financieel) steuntje in de rug. Een Mantelzorgcompliment wordt doorgaans door zorgvragers aangevraagd, zodat zij deze beloning kunnen doorgeven aan de mantelzorger(s). Het aanvragen van het compliment kan bij de gemeente.

Per gemeente verschillend

Wat precies de inhoud is van het Mantelzorgcompliment, dat is in iedere gemeente anders. Vaak gaat het om een geldbedrag van ongeveer 150-200 euro, maar er kan ook sprake zijn van een andere tegemoetkoming. In Arnhem bijvoorbeeld wordt het compliment ‘in natura’ uitbetaald. De mantelzorger krijgt dan een speciale prepaid pas, waarmee hij of zij bij (deelnemende) Arnhemse ondernemers terechtkan voor producten en diensten. Niet alleen de inhoud van de Mantelzorgwaardering is per gemeente verschillend, ook de wijze van aanvragen en de termijn daarvan kan anders zijn. Zo dient u in de ene stad voor 1 oktober een aanvraag te hebben gedaan, terwijl dit in een andere plaats het hele jaar door kan. Wilt u precies weten hoe en wanneer u een Mantelzorgcompliment kunt aanvragen, kijk dan eens op de website van uw gemeente.

Waar moet u op letten?

Als u wil onderzoeken of u een Mantelzorgcompliment kunt aanvragen voor uw mantelzorger(s), dan is het verstandig om op bepaalde zaken te letten. Juist omdat de regels per gemeente verschillend zijn, wilt u natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Ga bijvoorbeeld na bij uw gemeente of u recht heeft op meerdere Mantelzorgcomplimenten als u meerdere mantelzorgers heeft. In veel gevallen krijgt u slechts één bedrag, dat u eventueel kunt verdelen over de mensen die voor u zorgen. Ook is het goed om te weten of er eisen gesteld worden aan de hoeveelheid uren die u wordt verzorgd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een ondergrens van ongeveer 8 uur per week wordt aangehouden.

 

Onderwerpen