Bewegen voor ouderen

Bewegen voor ouderen is zeer belangrijk. Beweging is namelijk niet alleen goed voor uw fysieke gezondheid, maar zeker ook voor uw mentale gezondheid. Veel ouderen die in een zorginstelling wonen, maar ook ouderen die thuis wonen, krijgen te weinig beweging. En dit terwijl aangepaste sport zoveel kan opleveren! Wij leggen u in dit artikel graag meer uit over het belang van beweging voor ouderen.

Waarom bewegen ouderen te weinig? Dat is moeilijk te zeggen. Het is misschien een kwestie van niet meer zo goed durven, of iets niet alleen willen doen. Ook kan een bepaalde blessure of ziekte in de weg staan, waardoor bewegen niet meer zo vanzelfsprekend is. Juist voor senioren is het zeer belangrijk dat beweging een deel van de dagelijkse routine blijft. Het verouderingsproces wordt vertraagd, en het zorgt voor een positief en fit gevoel. Daarnaast kan beweging in groepsverband plaatsvinden, waardoor nieuwe contacten worden gelegd en een sociaal isolement zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

De voordelen van voldoende beweging voor ouderen

Sporten levert veel mensen een fit en vrolijk gevoel op. Daarnaast is aangetoond dat de verouderingsprocessen worden vertraagd wanneer mensen regelmatig (voldoende) beweging krijgen. Voorbeelden:

  • Bij het ouder worden neemt de botdichtheid af. Dit zorgt er onder andere voor dat op latere leeftijd sneller botbreuken ontstaan bij een val. Wanneer u regelmatig beweegt, wordt deze achteruitgang van de botdichtheid vertraagd, waardoor uw botten beter bestand zijn tegen kleine ongelukjes.
  • Wordt u ouder, dan zult u ook minder lenig zijn dan u vroeger was. De afname van lenigheid zorgt ervoor dat het pakken van dingen uit hoge kasten, maar ook het bukken om iets van de vloer te rapen, steeds lastiger wordt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is beweging zeer belangrijk.
  • De afname van conditie is wat veel mensen erg lastig vinden aan het ouder worden. U houdt het wandelen niet meer zo lang vol, of een rondje fietsen wordt al snel te vermoeiend. Wanneer u regelmatig sport, zult u meer kunnen volhouden als u op leeftijd bent.

Minder gezondheidsrisico’s

Naast bovengenoemde voordelen is het ook nog eens zo dat bewegen voor ouderen een positieve invloed heeft op de gezondheid. Het risico op chronische aandoeningen wordt bijvoorbeeld verminderd. Mensen die te weinig bewegen, en zeker ouderen, lopen bijvoorbeeld meer risico op een hoge bloeddruk, obesitas, te hoge bloedsuikerspiegel (met ouderdomsdiabetes als gevolg) en een te hoog cholesterolgehalte. Daarnaast blijven ook uw hersenen en uw geheugen langer beter werken als u regelmatig beweegt, en blijven ook de mobiliteit en balans beter op peil.

Wilt u ook meer gaan bewegen, maar weet u niet zo goed hoe u dit aan moet pakken? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij uw plaatselijke sportschool of zwembad. Er zijn vaak speciale activiteiten voor ouderen die wekelijks plaatsvinden.

Onderwerpen