Hersentraining

Hersentraining, ook wel hersengymnastiek genoemd, is de benaming voor oefeningen die worden gedaan om de hersenen te prikkelen en het geheugen op de proef te stellen. Deze oefeningen kunnen in principe door jong en oud worden gebruikt, maar we zien vaker terug dat ouderen aan hersengymnastiek doen om zo onder andere het geheugen en het reactievermogen zo lang mogelijk optimaal te houden. Hersenen trainen kan op verschillende manieren. Er zijn oefeningen die specifiek gericht zijn op het geheugen, maar u kunt ook worden getest op reactiesnelheid of uw vermogen om raadsels op te lossen.

Onderzoek toont positieve resultaten

In Amerika heeft men een ACTIVE-studie gehouden onder 2832 zelfstandig wonende ouderen, die bij aanvang van de testen gemiddeld 74 jaar oud waren. Zij werden verdeeld over vier groepen: één groep kreeg geheugentraining, één groep werd met een computerspel getest op reactiesnelheid, één groep moest raadsels oplossen en de vierde groep kreeg geen training. Er vonden tien sessies plaats in kleine groepjes. Ook vond er nog een soort herhalingscursus plaats voor een aantal deelnemers, na één en na drie jaar. Uit het onderzoek bleek dat ouderen die aan hersentraining / hersengymnastiek hadden gedaan, beter konden redenen en sneller konden reageren dan de mensen uit de groep die geen training hadden gehad.

Hersentraining bij dementie

Ook bij mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer kan hersentraining een stimulerende bezigheid zijn. Vaak wordt dit soort hersengymnastiek voor ouderen georganiseerd in een quizvorm. Het vraag-en-antwoord element kan voor ouderen met dementie heel ontspannend en prettig zijn. Wel is het hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen ‘test’ gevoel ontstaat. Ouderen met dementie hebben veel moeite met hun verslechterende geheugen en daarom moeten ze niet het gevoel krijgen dat ze getest worden op hun geheugen. Juist als de quiz speels, ongedwongen en gezellig blijft, wordt het geheugen van de ouderen geprikkeld en gestimuleerd.

Hersenen trainen is bovendien geschikt voor zowel dames als heren, en ook op jongere leeftijd kan het heel goed zijn om de hersenen al flink uit te dagen. Hier heeft u op latere leeftijd weer profijt van. Wilt u meer weten over bezigheden voor ouderen, voeding of beweging? Lees dan ook eens de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen