Voeding bij hoge bloeddruk

De oorzaak van een hoge bloeddruk is in de meeste gevallen niet bekend. Het zou kunnen zijn dat het lichaam te veel water en zout vasthoudt, waardoor de hoeveelheid bloed in omloop toeneemt en daardoor ook de druk op de vaatwanden. Het kan ook zijn dat de vaatwand zelf niet elastisch genoeg is. (bron: Voedingscentrum) Vaak komt men er niet achter wat de daadwerkelijke oorzaak is en moet geconcentreerd worden op het verlagen van de bloeddruk. Wel is het duidelijk dat een hoge bloeddruk bijdraagt aan de kans op hart- en vaatziekten. Dit maakt het extra belangrijk om er aandacht aan te besteden. Is er bepaalde voeding bij hoge bloeddruk die effectief helpt om de druk te verlagen? Daar gaan wij in dit artikel dieper op in.

Welk dieet is geschikt?

Wanneer u een hoge bloeddruk heeft, krijgt u vaak medicijnen toegeschreven. Zelfs wanneer u medicijnen krijgt is het belangrijk dat u ook aanpassingen maakt in uw leefstijl als dat helpt om bepaalde risico’s te voorkomen. Bloeddruk verlagen met voeding is mogelijk, omdat uw eetpatroon aanpassen betekent dat u een gezondere leefstijl heeft. Vroeger kreeg iedereen met een hoge bloeddruk direct een streng ‘natriumarm’ dieet. Natrium is een onderdeel van zout. Dit hield dus in dat mensen zo min mogelijk zout mochten hebben. Later is echter gebleken dat dit dieet niet bij iedereen de gewenste resultaten opleverde. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het effect van zout dan anderen. Zout is overigens wel iets wat iedereen met mate zou moeten nuttigen, omdat we hier algauw te veel van binnenkrijgen.

Tips bij hoge bloeddruk en voeding

Als het gaat om hoge bloeddruk en voeding, zijn er enkele tips die u ter harte kunt nemen. Let hierbij wel op dat de aanpassing van het eetpatroon samen moet gaan met voldoende beweging, weinig stress en niet roken.

Tips voor voeding:

  • Eet veel groente en fruit
  • Neem magere zuivelproducten
  • Kies voor voeding met weinig verzadigde vetten
  • Laat alcohol zoveel mogelijk staan
  • Kies voor volkoren graanproducten
  • Beperk het eten van drop
  • Wees zuinig met zout en gezoute producten

Wilt u meer lezen over voeding voor ouderen of in bepaalde situaties, bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen