Voeding en cholesterol

Om meer te kunnen zeggen over de combinatie tussen voeding en cholesterol (hoog of laag), moeten we eerst meer uitleggen over wat cholesterol precies is en welke invloed het kan hebben op uw gezondheid. Allereerst: wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die heel belangrijk is voor het menselijk lichaam. Het is namelijk nodig als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever, en een klein gedeelte komt via voeding in het lichaam (informatie: Voedingscentrum).

Wat doet cholesterol?

Cholesterol wordt aan eiwitten verbonden door het bloed, op deze manier wordt het vervoerd. Er bestaan verschillende soorten van deze verbindingen (ook wel lipoproteïnen): Hoge Dichtheid Lipoproteïne en Lage Dichtheid Lipoproteïne. Een korte uitleg:

LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Is er een teveel aan LDL, dan blijft het plakken aan beschadigingen van de vaatwanden (deze kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogd bloeddruk of ouderdom). Hierdoor slibben bloedvaten dicht en ontstaat er slagaderverkalking.

HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het vervolgens wordt afgebroken. Hierdoor beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Een schreve cholesterolratio (verhouding tussen LDL en HDL) kan bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Hoog cholesterol en voeding

Voeding is bij hoog cholesterol erg belangrijk. De hoeveelheid cholesterol die de lever aanmaakt wordt beïnvloed door de leefstijl. Roken, weinig bewegen en het eten van veel verzadigde vetten kunnen voor een verkeerde balans zorgen en kan er een teveel ontstaan van LDL. Onverzadigde vetten zorgen juist voor minder LDL-cholesterol. Het Voedingscentrum adviseert om te eten volgens de Schijf van Vijf wanneer een teveel aan LDL- cholesterol moet worden teruggedrongen. Gezonde voeding bij hoog cholesterol kan dus onder andere zijn: volkorenproducten, peulvruchten, fruit en noten. Ook het kiezen van magere producten met minder verzadigde vetten draag bij aan een betere balans.

Producten als ongefilterde koffie, eieren en voeding met een hoog gehalte verzadigde vetten zorgen weer voor een stijging van het LDL-cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte is voor veel mensen een medisch dilemma. Het is tenslotte niet altijd makkelijk als het voedingspatroon en de levensstijl moeten worden aangepast.

Wilt u meer weten over de juiste voeding bij een te hoog of te laag cholesterol? Dan kunt u de website van het Voedingscentrum eens bekijken. Natuurlijk is het voor gericht advies verstandig om direct contact op te nemen met uw arts of diëtist.

Onderwerpen