Dementie bij Parkinson

Dementie is niet alleen een verzameling stoornissen op zich, maar dementie kan ook een onderdeel zijn van een andere ziekte. De ziekte van Parkinson kennen we allemaal als de ziekte waarbij de motoriek sterk wordt aangetast, maar wist u dat er ook verschijnselen van dementie kunnen voorkomen bij Parkinson? In dit artikel vertellen we u meer over de symptomen van dementie bij Parkinson die zoal kunnen voorkomen.

Wellicht heeft u het in uw eigen omgeving wel eens gezien, of misschien heeft u er onverhoopt zelf mee te maken gekregen: handen die hevig trillen terwijl ze in rust zijn, trage bewegingen en een stijve lichaamshouding. Het zijn de klassieke symptomen van Parkinson, de verschijnselen waar de direct aan denken als we de naam van deze ziekte horen. Er gebeurt veel in de hersenen, en deze veranderingen hebben een grote invloed op het lichamelijk functioneren. Bij 35 tot 55 procent van de mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, is echter ook sprake van dementie.

Hoe uit dementie bij Parkinson zich?

Niet iedereen die lijdt aan de ziekte van Parkinson, zal verschijnselen van dementie ervaren. Bij de mensen die wel te maken krijgen met dementie bij Parkinson, zijn vaak onderlinge verschillen te zien. Bij sommige van de Parkinson patiënten lijkt de vorm van dementie bijvoorbeeld sterk op Alzheimer, terwijl dat in andere gevallen niet zo is. In de meeste gevallen vindt er alleen een soort vertraging plaats bij het denken en het spreken. Het zelf terughalen van informatie kan lastig zijn (geheugenproblemen), maar het herkennen van voorwerpen of informatie is nog niet. Ook het abstract denken kan moeilijker worden.

Voor uw familieleden en eventuele mantelzorgers kan het lastig zijn om met de situatie om te gaan. Voor hen heeft Zuster Jansen een gratis whitepaper ontwikkeld, waarin antwoord wordt gegeven op belangrijke vragen. Download deze whitepaper hier.

Kies bij Parkinson voor de juiste zorg

Parkinson is een ziekte die langzaam verergert. Er is helaas geen genezing voor, maar er zijn wel medicijnen die de verschijnselen (tijdelijk) kunnen onderdrukken. Na medicatie kan hersenstimulatie worden overwogen, waarbij elektrische pulsen zorgen voor het zelfde effect als de medicatie.

Heeft u door de ziekte van Parkinson of door een bepaalde vorm van dementie een groeiende behoefte aan zorg en ondersteuning? Dan kunt u kiezen voor de de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen. U ontvangt dan zorg op maat, die precies wordt ingezet zoals u dat wenst. U kunt overal in Nederland een beroep op ons doen en u hoeft niet bang te zijn dat u op een wachtlijst komt te staan: daar doet Zuster Jansen niet aan. Lees meer over onze privé zorg op de website of bekijk de andere artikelen in de Leefwijzer voor meer interessante informatie.

Download onze Alzheimer whitepaper

 

Onderwerpen