Dementie en agressie

Ouderen met dementie kunnen zich boos of zelfs agressief gedragen. Normale gevoelens kunnen niet meer op een gewone manier worden geuit of situaties kunnen verkeerd worden begrepen. Het is dan ook goed om te realiseren dat het vaak niet bewust en persoonlijk is bedoeld. Dementie en agressie gaan vaak samen; Zuster Jansen zet belangrijke informatie voor u op een rij zodat u beter bent voorbereid, weet wat u kunt verwachten en zodat leert hoe u om kunt gaan met agressief gedrag bij dementie.

Agressie bij ouderen, wat kunt u verwachten?

Agressie bij ouderen kan zich uiten in zowel fysieke als verbale agressie. Bij fysieke agressie kan het gaan om slaan, knijpen, spugen of met spullen gooien. Bij verbale agressie kan het gaan om schreeuwen, vloeken, maar ook om het maken van denigrerende opmerkingen. Dit komt voornamelijk door frustratie die speelt bij dementie. Hier is vooral sprake van wanneer ouderen zich nog in het beginstadium bevinden, en zich bewust zijn van het feit dat de ziekte ze verandert.

Hoe gaat u om met agressie?

Wanneer u te maken heeft met agressie bij ouderen, vraagt u zich misschien af hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waar het gedrag vandaan komt. Ga dan ook vooral niet mee in de agressie en blijf rustig en begripvol. Het is een verschijnsel dat bij dementie hoort, en dat zich uit naar iets of iemand in de directe omgeving. Simpelweg omdat er op dat moment niets of niemand anders is.

Omgaan met dementie en agressie kan heel lastig zijn. Er wordt vaak ook verschillend gereageerd door zorgverleners of betrokkenen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om rustig te blijven en de dementerende proberen af te leiden, de situatie uit te praten of het gedrag te negeren en de ‘bui over te laten waaien’.

U kunt ook nagaan of het agressieve gedrag steeds hetzelfde is, of het steeds dezelfde oorzaak heeft en of er in uw situatie misschien een oplossing te vinden is die het gedrag kan voorkomen.

Passende zorg bij dementie

Wanneer er zorg nodig is bij dementie, is het belangrijk om te kiezen voor zorg op maat. Rust, continuïteit en dagelijkse routine spelen hierbij een grote rol. Zuster Jansen biedt particuliere zorg bij dementie, waarbij u thuis wordt verzorgd en verpleegd. Onze zorgverleners hebben jarenlange ervaring met het bieden van luxe ouderenzorg aan huis. Wij weten als geen ander hoe om te gaan met dementie en de bijbehorende verschijnselen. Neemt u gerust contact op voor meer informatie. Wilt u meer lezen over gedragsveranderingen, ouderengeneeskunde of dementie? Lees dan ook de andere artikelen in onze Leefwijzer.

Onderwerpen