Gezond ontbijt

Wat is een gezond ontbijt? De kans is groot dat u vroeger standaard een boterham met kaas at en daarbij een glas melk dronk, of dat u dit juist voorschotelde aan uw kinderen. Ook pap werd vroeger vaak als ontbijt gegeten. Toch wordt er vandaag de dag steeds weer iets anders gezegd over wat nu een gezond ontbijt is. Er verschijnen boeken en diëten met als kernboodschap dat brood écht niet langer kan, en de zogenaamde superfoods lijken het aan populariteit te winnen.

Ontbijten is goed voor u. Door drie grotere maaltijden over de dag te verspreiden (ontbijt, lunch en avondeten), voorkomt u dat u de hele dag door trek heeft en steeds weer (ongezonde) tussendoortjes pakt. Maar wat zijn gezonde keuzes als het gaat om ontbijt? Wij geven u graag enkele tips.

Experimenteer met fruit

Dat fruit gezond is, hoeven we u niet meer te vertellen. Maar wist u dat er veel leuke manieren zijn om fruit lekkerder te maken? Erg populair tegenwoordig zijn bijvoorbeeld de smoothies: verschillende stukken fruit die in de blender worden gemixt tot een lekker drankje. U kunt hiervoor al het fruit gebruiken dat u lekker vindt. Sommige combinaties zijn natuurlijk smakelijker dan andere. Het fijne aan smoothies is dat u er zelfs fruit in kunt verwerken dat u normaal gesproken misschien minder graag lust. Door het te combineren met zoetere, andere fruitsoorten verandert de smaak totaal. U kunt het fruit bovendien aanvullen met yoghurt of melk zodat u meer zuivel binnenkrijgt, of met ijswater voor verkoeling op warme zomerdagen.

Gezond ontbijten hoeft niet alleen met fruitsappen, u kunt zelfs groente pureren en verwerken tot een smoothie. Groenten als komkommer, rode biet, spinazie en zelfs boerenkool lenen zich uitstekend voor een vitaminerijke én heerlijke drank. Vooral op het internet vindt u talloze recepten voor gezonde smoothies, met allerlei uiteenlopende ingrediënten.

Brood vervangen

Wat is een gezond ontbijt als het gaat om brood? Want dat zijn veel Nederlanders tenslotte toch gewend: een goed belegde boterham als ontbijt. Al een tijd wordt er gezegd dat brood toch minder goed voor u is dan altijd werd gedacht. Er schijnt dan ook weer veel wetenschappelijk bewijs te zijn dat het tegenovergestelde aantoont, maar desalniettemin zijn veel mensen aan het denken gezet. Brood helemaal uit het dieet schrappen is misschien te rigoureus, maar u bent niet de enige als u heeft besloten een typisch brood-ontbijt eens af te wisselen met andere mogelijkheden. Heeft u geen inspiratie? Als vervanger voor brood kunt u de eerder besproken smoothies nuttigen, maar bijvoorbeeld ook een gebakken of gekookt ei, havermout of muesli! Een gezond ontbijt is niet alleen goed voor uw lichaam, maar u mag er ook best een beetje blij van worden. Probeer u daarom niet te laten verleiden door alle wetenschappelijke onderzoeken die elkaar tegen lijken te spreken, maar nuttig alles met mate en geniet vooral van uw ontbijt. Zo zorgt u altijd voor de beste start van uw dag!

In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u niet alleen informatie over voeding voor ouderen, maar ook over beweging, preventie, Alzheimer en mantelzorg.

Onderwerpen