Werken/studeren met hulpmiddelen

Werkt u veel thuis, of heeft u een hobby waarbij u veel achter de computer zit? Dan is het erg vervelend als u door bepaalde klachten moeite krijgt met deze handelingen. Om werken en studeren gemakkelijker te maken, zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat u minder kracht hoeft te zetten, dat typen eenvoudiger gaat of dat u het computerscherm weer beter kunt zien. In dit artikelen zetten we een aantal mogelijkheden op een rij, zodat u zelf kunt bepalen welk hulpmiddel het beste past bij u en uw persoonlijke situatie.

Voorzetscherm

Voor het lezen van kleine letters op papier, kunt u uitstekend gebruikmaken van een vergrootglas. Gaat het echter om een scherm, zoals bij een computer of een televisie, dan kunt u een voorzetscherm gebruiken. Deze schermen maken kleine letters, symbolen en afbeeldingen beter leesbaar. Het enige wat u hoeft te doen is het voorzetscherm vóór het beeldscherm van uw televisie of computer plaatsen. U krijgt dit hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet (uitgevoerd door de gemeente) of de WIA (vanuit het UWV).

Leesstandaard

Een leesstandaard is ideaal wanneer het voor u zwaar is om een boek lang vast te houden, of wanneer u graag één of beide handen vrij hebt tijdens het lezen. Een dergelijke standaard is meestal gemaakt van kunststof of hout, zodat deze gemakkelijk blijft staan op de tafel of op bed. Er zijn ook soortgelijke standaards verkrijgbaar voor bijvoorbeeld een laptop of tablet. Sommige leesstandaarden zijn voorzien van een lampje of losse accessoires die het lezen makkelijker maken. Leesstandaarden worden niet vergoed, u dient deze dus zelf te bekostigen. Kent u iemand die een beetje handig is? Wellicht kunt u dan overwegen de leesstandaard zelf te (laten) maken. Het is namelijk niet heel ingewikkeld. Wilt u toch een leesstandaard kopen, dan krijgt u de kosten hiervoor niet vergoed.

Eenhandig toetsenbord en andere aanpassingen

Werken met een computer en toetsenbord vergt nogal wat van u als u bijvoorbeeld maar één hand kunt gebruiken, of wanneer u minder kracht kunt zetten met uw vingers. Ook de coördinatie kan wat lastig zijn. Er zijn allerlei soorten toetsenbordaanpassingen die ervoor zorgen dat u gewoon kunt blijven typen. Zo bestaat er een eenhandig toetsenbord, dat speciale combinaties bevat zodat u met één hand in een prettig tempo blijft typen. Deze toetsenborden worden mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet of de WIA.

Ook andere toetsenbordaanpassingen, zoals vergrote of verkleinde toetsenborden, speciale stickers, afdekplaten en meer, behoren tot de mogelijkheden. Per hulpmiddel is de regeling voor een mogelijke vergoeding anders, maar voor een groot deel ervan krijgt u steun vanuit de WIA of Participatiewet.

Muisaanpassingen

Heeft u moeite met het gebruiken van een gewone computermuis? Dan kunt u allereerst de instellingen proberen te wijzigen, zodat bijvoorbeeld de cursor minder snel beweegt. Helpt dit niet genoeg, dan is er ook speciale software beschikbaar die dit soort instellingen verder doorvoert. Wist u dat er veel sneltoetsen zijn die bewegingen met de muis kunnen vervangen? Voorbeeld: als u met uw rechtermuisknop iets wil knippen en plakken, kunt u daar ook Ctrl+C en Ctrl+V voor gebruiken. De software voor uw computermuis wordt mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet of de WIA.

Informatie over de juiste hulpmiddelen

Voordat u beslist welke hulpmiddelen u wil gaan gebruiken, is het verstandig om te bepalen wat uw probleem precies is en welke oplossingen hiervoor zijn. Een hulpmiddel kan tijdelijke ondersteuning bieden, maar wellicht biedt een vorm van therapie juist een oplossing voor de langere termijn. Vraag hierover advies bij uw (huis)arts of een andere deskundige. Voor een uitgebreid overzicht van alle hulpmiddelen op het gebied van werken en studeren, kunt u een kijkje nemen op de website van de Hulpmiddelenwijzer. Natuurlijk biedt ook de Leefwijzer van Zuster Jansen u meer informatie over allerlei soorten hulpmiddelen en de vergoeding ervan.

Onderwerpen