Ondervoeding

Ondervoeding houdt letterlijk in dat iemand te weinig voeding en daarmee te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Minder eten en drinken binnenkrijgen dan nodig is, komt helaas vaak voor en in veel gevallen heeft de persoon zelf het niet eens door. Vooral wanneer dit geldt voor ouderen, is het belangrijk dat mensen in de omgeving (familie, verzorgers) hierop letten en actie ondernemen. Ondervoeding bij ouderen komt vooral voor bij ouderen die zelfstandig wonen, omdat hier over het algemeen minder controle en begeleiding is.

Ondervoeding herkennen

Vooral wanneer u op visite bent, of iemand niet iedere dag de hele dag meemaakt, kan ondervoeding lastig te herkennen zijn. Misschien ziet u die persoon wel iets eten namelijk, en dan is ondervoeding niet gelijk het eerste waar u aan denkt. Toch zijn er verschillende symptomen waaraan u een gebrek aan voeding/voedingsstoffen zou kunnen herkennen:

  • Minder eten
  • Lusteloze uitstraling
  • Het voortdurend koud hebben
  • Moeite met slapen
  • Veranderde huid (droger of vetter)
  • Stemmingswisselingen
  • Ongepland gewichtsverlies of juist toename
  • Veranderde stoelgang

Herkent u bij iemand in uw directe omgeving meerdere van deze signalen? Dan kan het verstandig zijn om hier een gesprek over te starten of, bij serieuze twijfel, contact op te nemen met de huisarts.

Oorzaken ondervoeding ouderen

De oorzaken voor ondervoeding ouderen kunnen zowel lichamelijk als psychisch (mentaal) zijn. Bij lichamelijke oorzaken kunt u denken aan iets heel simpels, zoals problemen met het gebit. Eten worden dan minder makkelijk en daardoor te vermoeiend. Ook grotere stukken eten kan gewoon steeds lastiger worden, omdat het kauwen niet meer zo goed gaat.

Wat we tevens terugzien bij ouderen, is dat de reuk en smaak minder worden. Hierdoor is het idee van eten niet meer zo aantrekkelijk en zitten mensen sneller vol.

Daarnaast kunnen er natuurlijk ook ingewikkelde psychische oorzaken zijn van ondervoeding bij ouderen. Voorbeelden hiervan zijn depressie, eenzaamheid en andere ziektes.

De juiste hulp en begeleiding

Kent u iemand die ondervoed is, maar wilt u deze persoon niet uit de vertrouwde omgeving weghalen? Dan is de particuliere thuiszorg van Zuster Jansen een uitstekende optie. Onze zorgverleners waken voor problemen als ondervoeding, maar ook voor andere kwalen en uitdagingen bij ouderen. Onze zorg kan desnoods dag en nacht worden ingezet en is in heel Nederland beschikbaar. Voor meer informatie over voeding en andere onderwerpen op het gebied van gezondheid kunt u kijken in de Leefwijzer.

Onderwerpen