Geheugenpoli

Wanneer u ouder wordt, kunt u last krijgen van vergeetachtigheid. In veel gevallen is dit onschuldig, maar het kan ook zijn dat er een ernstige vorm ontstaat waar u in het dagelijkse leven veel last van ondervindt. Wanneer daar ook veranderingen in het gedrag bij komen kijken, is er reden om dit verder te laten onderzoeken. U kunt dan terecht in de zogenoemde geheugenpoli of geheugenpolikliniek van uw plaatselijke ziekenhuis. Hier wordt letterlijk onderzoek gedaan naar uw geheugen, in de breedste zin van het woord. Ook worden psychologische- en gedragsveranderingen in de gaten gehouden.

In een geheugenpoli bevindt zich een team van gespecialiseerde medewerkers die zich bezighouden met problemen die met het geheugen te maken hebben. U kunt hierbij denken aan een geriater, een neuroloog en een psychiater. Samen verrichten zij onderzoeken die uiteindelijk moeten uitwijzen wat de oorzaak is van uw vergeetachtigheid.

Wat kunt u verwachten?

Vergeetachtigheid kan allerlei oorzaken hebben, en is daardoor ook niet leeftijdsgebonden. In een geheugenpoli kunnen dus mensen van allerlei leeftijden terecht. Veel mensen vinden het spannend of eng om deze specifieke stap te zetten, omdat ze bang zijn dat er sprake is van dementie. Toch kan het voor veel opluchting en rust zorgen als u een definitieve diagnose heeft en van dementie hoeft lang niet altijd sprake te zijn.

Wanneer u voor het eerst bij de geheugenpoli komt, krijgt u in veel gevallen een MRI-scan van het hoofd en een psychologische test. Ook zullen er een EEG en ECG (respectievelijk hersenfilmpje en hartfilmpje) worden gemaakt en krijgt u een bloedonderzoek. Bij een volgende afspraak is de kans groot dat u in gesprek gaat met een geriater, een neuroloog en eventueel een psychiater. Zij stellen uw vragen en vergaren de informatie die nodig is om een mogelijke oorzaak van uw vergeetachtigheid te kunnen bepalen. Een latere afspraak die u maakt is vervolgens voor het ontvangen van de uitslagen: deze ontvangt u doorgaans van de geriater of de neuroloog. Aan de hand van deze uitslagen kan worden bepaald of er een verder behandelplan nodig is, of dat u wellicht al medicijnen kunt krijgen voor de geheugenproblemen.

Wanneer u twijfelt over uw geheugen

Wanneer u twijfelt over het functioneren van uw geheugen, of wanneer u van uw directe omgeving te horen krijgt dat u vaak dingen vergeet en daarbij ook anders reageert dan normaal, is het verstandig om hulp te zoeken. U kunt hiermee beginnen bij uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar de geheugenpolikliniek, zodat uw problemen daar grondig onderzocht worden. Voelt u een grote drempel om deze stap te zetten, praat er dan over met familie, vrienden of uw arts. Zij zullen er alle begrip voor hebben en kunnen u wellicht steun bieden terwijl er wordt gezocht naar een oorzaak voor uw geheugenproblemen. In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u onder andere meer informatie over ouderengeneeskunde, preventie en de ziekte van Alzheimer.

Onderwerpen