Ik heb Alzheimer: wat moet ik regelen?

Wanneer de diagnose Alzheimer bij u gesteld is, komt er natuurlijk veel op u af. Misschien zitten de verschijnselen van dementie u al behoorlijk in de weg, en heeft u het gevoel dat u overweldigd wordt door alles wat er gebeurt. Juist omdat de ziekte van Alzheimer bekendstaat om een grillig verloop, is het van belang dat u al vroeg uw zaken op orde stelt. ‘Ik heb Alzheimer: wat moet ik regelen?’ Die vraag beantwoorden wij in dit artikel.

Allereerst is het zeer begrijpelijk als u moeite heeft met het regelen van bepaalde zaken. Wie zich het grootste deel van de tijd gewoon goed voelt, zoals in de beginfase van Alzheimer prima het geval kan zijn, is uiteraard liever niet bezig met mogelijke toekomstscenario’s. Toch is het belangrijk dat u nadenkt over bepaalde beslissingen. Dit is niet alleen voor u, maar ook voor uw naaste familieleden een belangrijke kwestie: wanneer de ziekte een later stadium heeft bereikt, willen zij er tenslotte alles aan doen om te zorgen dat de situatie verloopt zoals u dat wilt. Ook als ze u dat niet gemakkelijk kunnen vragen. Daarom is het belangrijk dat u sowieso vastlegt wie de beslissingen voor u neemt wanneer u dat zelf niet meer kunt. Met deze persoon kunt u al uw wensen van tevoren in detail bespreken.

Dementie

Zorg

Ik heb Alzheimer: wie gaat er voor mij zorgen als ik dat zelf niet meer kan? In de vroege fase van Alzheimer is het belangrijk om in gesprek te gaan met uw partner, ouders, kinderen of andere familieleden. Wat kunnen zij verwachten de komende tijd, en wat kunt u van hen verwachten? Zijn zij in staat om u (gedeeltelijk) te verzorgen, kunnen zij dit ook en zijn daar afspraken over te maken? Als mantelzorg geen optie is, of als daar nog onduidelijkheid over is, kunt u ook uitzoeken of er (reguliere of particuliere) thuiszorg is die u graag wil inschakelen. U kunt vast organisaties bekijken en spreken, om te zien of u zich prettig voelt bij de gang van zaken. Wilt u zelf kiezen welke partij voor u komt zorgen en hoe deze zorg wordt ingevuld? Dan is particuliere thuiszorg voor u een optie, bijvoorbeeld van Zuster Jansen. Deze zorg kan overal worden ingezet, bovendien al op korte termijn. Wanneer het moment daar is, kunnen uw familieleden een telefoontje plegen naar Zuster Jansen en vanaf dat moment kan er een professioneel zorgteam voor u klaarstaan. Zo kunnen we realiseren dat u zo lang mogelijk in uw eigen woning kunt verblijven, wat toch voor veel mensen met de ziekte van Alzheimer erg belangrijk is.

Voor veel mantelzorgers en familieleden (die bijvoorbeeld vaak op visite komen) kan het lastig zij om met dementie om te gaan. Voor mensen die graag willen weten hoe ze op bepaalde symptomen moeten reageren, en hoe ze iemand met dementie zo goed mogelijk kunnen opvangen, heeft Zuster Jansen een whitepaper ontwikkeld. Hierin wordt antwoord gegeven op belangrijke vragen van mantelzorgers en naasten. Download onze gratis whitepaper.

Autorijden

Mensen met dementie, en vooral met een vorm die in de toekomst verergert, mogen in principe geen auto meer rijden. Het zal moeilijk zijn om dit op te geven, zeker als u gewend bent uw hele leven al zelfstandig overal heen te rijden. Denk hierbij echter aan uw veiligheid en die van de overige verkeersdeelnemers en neem waarschuwingen van familieleden in acht. Zij hebben wellicht eerder door dat autorijden niet meer kan, dan u.

De laatste levensfase

Er is geen officiële levensverwachting voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Juist omdat het niet zeker is hoe de ziekte bij u zal verlopen, is het verstandig om rekening te houden met een aantal zaken. Het kan immers geen kwaad om alvast vast te leggen hoe u de laatste fase van uw leven ziet. Bespreek met uw (huis)arts, maar ook met uw naasten, wat u allemaal kunt vastleggen omtrent donor zijn, een reanimatieverklaring, euthanasieverklaring en andere onderwerpen die invloed hebben op uw levenseinde. Zowel voor u als voor uw omgeving zal dit geen gemakkelijke taak zijn, maar u zult zich ook opgelucht voelen als u weet dat alles goed geregeld is.

Wilt u meer weten over de zorg- en dienstverlening van Zuster Jansen, zodat we mogelijk voor u klaar kunnen staan als dat nodig is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Onderwerpen