Stomaverpleegkundige

De term stomaverpleegkundige zegt het al enigszins: deze verpleegkundige biedt begeleiding en advies aan mensen die een stoma hebben of krijgen. Wanneer u voor het eerst te maken krijgt met een stoma, komt er veel op u af en dat maakt goede begeleiding erg belangrijk. In dit artikel leggen we u meer uit over de specifieke taken van een stomaverpleegkundige.

Zoals gezegd, is de stomaverpleegkundige gespecialiseerd in de handelingen rondom het plaatsen van de stoma. Zo wordt u geïnformeerd over de operatie, stomaverzorging, het verwisselen ervan, hulpmiddelen, voeding, het dagelijkse leven met een stoma en alle andere onderwerpen waar u mee te maken krijgt. Ook na het plaatsen van de stoma kunt u rekenen op ondersteuning.

Dit doet de stomaverpleegkundige voor u

Wanneer u in afwachting bent van de plaatsing van de stoma, heeft u een voorbereidend informatiegesprek met de stomaverpleegkundige. U krijgt dan vast wat stomamaterialen te zien, de verpleegkundige vertelt u over de ingreep en u krijgt alvast wat tips voor hoe u na de plaatsing met de stoma moet omgaan. Wanneer de stoma geplaatst is en u herstellende bent van de operatie, komt de verpleegkundige u in het ziekenhuis bezoeken om te kijken hoe het met u gaat. U wordt vanaf dat moment begeleid in het verzorgen van uw stoma en u krijgt alle informatie die nodig is om deze handelingen zelf uit te voeren wanneer u weer thuis bent. In de thuissituatie kunt u kiezen voor reguliere of particuliere thuiszorg voor verdere ondersteuning.

Wat particuliere thuiszorg voor u kan betekenen

Wanneer u een stoma heeft en u particuliere thuiszorg ontvangt van Zuster Jansen, kunt u erop rekenen dat u te allen tijde in goede handen bent. De zorgverleners weten waar u allemaal mee te maken krijgt als u een stoma heeft en houden contact met uw stomaverpleegkundige als er bepaalde ontwikkelingen of veranderingen zijn. Wanneer er vragen of problemen zijn, worden die direct met de verpleegkundige besproken. Zuster Jansen biedt zorg op maat, dit houdt in dat u zelf bepaalt hoe onze ondersteuning wordt vormgegeven. Heeft u dag en nacht verzorging en verpleging nodig, of juist alleen overdag of ‘s nachts? In alle gevallen kunt u een beroep doen op onze ervaren zorgverleners. Het dagelijks leven met een stoma kan onwennig of soms zelfs lastig zijn, maar de aanwezige zorgverlener kan u altijd bijstaan.

Meer interessante en handige informatie voor ouderen vindt u in onze Leefwijzer.

Onderwerpen