Decubitusverpleegkundige

Een decubitusverpleegkundige is een ander woord voor wondverpleegkundige. Een decubitusverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in het verlenen van wondzorg en antidecubituszorg. Bij decubitus gaat het om een speciaal soort wonden: doorligplekken (doorliggen = decubitus). Het gaat hierbij om een beschadiging van de huid door druk, bijvoorbeeld wanneer u lang op dezelfde plek moet liggen of in een rolstoel zit. Wanneer u te lang een verkeerde houding aanneemt kunnen er rode plekken en blaren ontstaan op de drukplek, en wanneer verdere behandeling uitblijft kan de wond groter en dieper worden. Een decubitus specialist kan u helpen.

Wat doet een decubitus specialist?

Decubitusverpleegkundigen zijn over het algemeen vooral bezig met het beoordelen, verzorgen en behandelen van wonden aan de hand van een zorgvuldig opgesteld behandelplan. Ze zijn gespecialiseerd in huidzorg en wondgenezing. Via uw huisarts kunt u terecht bij een specialist, die u verder behandelt en begeleidt. Zo ontvangt u behandeling bij pijn, behandeling bij infectie van een doorligwond en begeleiding bij preventie, voeding en huidverzorging.

Werkveld decubitusverpleegkundige

Vaak zijn decubitusverpleegkundigen werkzaam op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat een decubitus verpleegkundige een eigen spreekuur heeft, waar u uw wonden kunt laten beoordelen vanuit uw thuissituatie. Ook verpleeghuizen en andere zorginstellingen hebben vaak decubitus specialisten in dienst.

Thuisverpleging

Wanneer u door omstandigheden te maken heeft met een hoger risico op doorligwonden, kunt u gebruikmaken van particuliere thuiszorg door Zuster Jansen. Wij kunnen u begeleiden bij bezoek aan de decubitus specialist in het ziekenhuis, maar ook kunnen we er bij u thuis voor zorgen dat het u aan niets ontbreekt. De zorgverleners van Zuster Jansen monitoren uw situatie en kunnen eventuele aanwijzingen van de decubitus verpleegkundige goed opvolgen. Bovendien houden wij altijd contact met de specialist bij ontwikkelingen, vragen en twijfels. Zuster Jansen verleent professionele 24-uurs zorg, maar ook specifieke zorgverlening zoals verpleging bij de ziekte van Alzheimer of verpleging in de palliatieve fase. Lees meer over onze uiteenlopende zorgverlening op onze website.

Onderwerpen