Ouderen ombudsman

Een ombudsman is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Het hoeft overigens niet altijd letterlijk om een man te gaan: het woord ‘man’ in ombudsman staat voor het Latijnse ‘mandataris’, wat gevolmachtigde betekent. Een ombudsman is iemand die u kan vertegenwoordigen in bepaalde kwesties, wanneer u bijvoorbeeld een klacht heeft. Dit is tenminste het oorspronkelijke idee: inmiddels hebben veel organisaties de taak van ombudsman in een eigen vorm gegoten, wat meestal betekent dat het takenpakket groter is geworden. De ombudsman is niet alleen meer vertegenwoordiger, maar ook vraagbaak. Dat zien we bijvoorbeeld terug aan de ‘Ouderen ombudsman’ van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen kunnen bij deze organisatie terecht voor informatie over alle onderwerpen die kunnen spelen bij het ouder worden. Veiligheid, zorg en welzijn, mobiliteit, werk en inkomen, et cetera.

Tips voor het dagelijks leven

Bij de Ouderen ombudsman vindt u allerlei actuele informatie, maar ook veel tips. Tips op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld. Hoe voorkomt u babbeltrucs aan de deur, of hoe herkent u nep e-mails waarin om geld gevraagd wordt? Het zijn kwesties die veel ouderen bezighouden. Op de website van de ombudsman van het Nationaal Ouderenfonds vindt u bijvoorbeeld ook het laatste nieuws over verzekeringen en belangrijke wettelijke regelingen. Kortom: er wordt echt met u mee gedacht en u kunt hier veel belangrijke informatie vinden.

Hoe bereikt u de ombudsman voor ouderen?

Heeft u vragen, zorgen of klachten, dan kunt u de ombudsman voor ouderen bereiken via de website. Daar staat onder andere het telefoonnummer vermeld en u vindt er een contactformulier dat u kunt invullen. Wilt u zich aanmelden, zodat u gemakkelijker contact kunt leggen en beter op de hoogte blijft van al het nieuws? Dan kunt u zich online registreren. U maakt dan een gebruikersnaam en wachtwoord aan, waarmee u bij ieder bezoek direct kunt inloggen.

Wilt u meer lezen over ouderen, ouderengeneeskunde en andere relevante onderwerpen? Bekijk dan ook de overige artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

 

Onderwerpen